Hlavní navigace

Na podporu podnikatelů v rámci programu Úvěr COVID II půjde dalších 5 miliard

23. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Před pár dny byl vyhlášen program Úvěr COVID I., který však už naplnil svůj účel a bude transformován tak, aby mohl být podpořen větší počet projektů.

Proto Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR připravuje pokračování programu s názvem Úvěr COVID II.  

Úvěr COVID II se zaměří na menší podnikatele

Českomoravská záruční a rozvojová banka bude podnikatelům poskytovat záruky za úvěry komerčních bank a přispívat na úhradu úroků. Zaručované provozní úvěry návazného programu COVID II by měly podpořit okolo 10 000 podnikatelských projektů v objemu přibližně 30 miliard korun. 

ČMZRB pracuje na přípravě navazující formy podpory malým a středním podnikatelům a živnostníkům, do které by byly zapojeny zdroje komerčních bank. Díky tomu bude uspokojeno daleko větší množství firem včetně těch drobných, které si potřebují půjčit částku do 500 tisíc korun. V rámci program COVID II budeme podnikatelům poskytovat záruky za provozní úvěry od komerčních bank, jejichž minimální hranice bude stanovena na 10 tisíc korun. Záruky budou navíc poskytovány společně s finančním příspěvkem na úhradu úroků, popisuje Jiří Jirásek, předseda představenstva a generální ředitel ČMZR.

O předchozím programu jsme psali zde: Pomoc je tady: Podnikatelé mohou podávat žádosti do programu Úvěr COVID

Půjde o záruční program

Chystaný záruční program COVID II bude vycházet ze stávajícího programu Expanze-záruky. Bude však s největší pravděpodobností upraven tak, že ČMZRB bude ručit za úvěry od 10 tis. do 15 mil. Kč a poskytovaná záruka bude krýt pravděpodobně až 80 % komerčního úvěru. Žadatel zároveň bude moci čerpat finanční příspěvek až 1 mil. korun na úhradu úroků a předpokládaná doba ručení bude tři roky. Zaručovaný komerční úvěr bude možné využít výhradně na úhradu provozních výdajů, jako jsou mzdy, nájem, energie, dodavatelsko-odběratelské faktury, materiál, zásoby apod. 

Program COVID II očekává zapojení komerčních bank a jejich zdrojů. Díky tomu dojde k znásobení vložených prostředků a tím i k dopadu na ekonomiku. Na program bude alokováno 5 mld. Kč, což znamená, že malí a střední podnikatelé včetně živnostníků získají provozní financování v objemu okolo 30 mld. Kč od komerčních bank, dodává Jiří Jirásek. 

Brand24

Zahájení samotného programu COVID II se očekává přibližně za dva týdny. Momentálně se připravují konkrétní parametry této formy podpory. 

Nyní se zpracovávají žádosti o předchozí program 

Českomoravská záruční a rozvojová banka do programu Úvěr COVID I přijala přes 3200 žádostí a nyní se bude věnovat jejich vyřizování. Podpora by prvním žadatelům mohla být poskytnuta v horizontu cca 14 dní. Další zájemci o tento bezúročný úvěr již nemohou podat žádost, nicméně veškeré připravené podklady budou moci využít již v nejbližších dnech při podání žádosti o záruku v programu COVID II.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).