Hlavní navigace

Na právo vrátit zboží e-shopu máte 14 dní. Pozor však na výjimky

14. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Při nákupu na internetu má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů od převzetí zboží. Existují však výjimky, kdy toto neplatí.

Jak upozorňuje spotřebitelský dTest, při odstupování od smlouvy uzavřené na dálku, tedy při online nákupu, existuje celá řada výjimek, kdy lhůta 14 dnů není brána v potaz a od smlouvy odstoupit nelze.  O jaké situace, případně zboží, se jedná a jak je to s objednanými službami?  

Zákon jasně říká, že každý spotřebitel může v 14denní lhůtě bez udání důvodu odstoupit od smlouvy uzavřené na dálku nebo mimo obchodní prostory. Zároveň je v něm však uvedeno několik situací, kdy od smlouvy odstoupit nelze.

Jak vysvětluje Eduarda Hekšováředitelka spotřebitelské organizace dTest, odstoupit nelze například od smlouvy na dodávku zboží upraveného na míru nebo pokud se jedná o zboží prodávané v uzavřeném či zataveném obalu, které je z tohoto obalu vyňato a z hygienických důvodů jej není možné vrátit. Je tomu tak jednoduše proto, že věci jako dioptrické brýle vyrobené na předpis či rozbalený zubní kartáček jsou znovu neprodejné, dodává. Stejné pravidlo platí i pro produkty, které podléhají rychlé zkáze, jako jsou některé druhy potraviny či řezané květiny.

Situace, které nejsou zcela jasné

Praxe však přináší i situace, kdy je právo na odstoupení od smlouvy diskutabilní. Existují například různé názory na to, zda je možné vrátit rozbalená sluchátka s vyměnitelnými špunty nebo koberec, u kterého si sami zvolíte metráž. 

Dle dTestu je v prvním případě nutné dobře posoudit, zda obal výrobku plní určitou hygienickou funkci a zda je možné zboží uvést do prodeje schopného stavu. U druhého případu lze vycházet z toho, zda je zboží ve zcela stejném provedení nabízeno i ostatním zákazníkům. Pokud pouze mechanicky vybíráte z nabídky obchodníka, aniž by vám byl dán prostor pro zohlednění individuálních potřeb, nejedná se o úpravu na míru.

ZMĚNY V ROCE 2021

Co se všechno změní v roce 2021 pro podnikatele? Změny zákonů na jednom místě

Vrátit není možné ani CD a DVD s hudbou, filmy nebo počítačovým sofwarem, je-li porušen jejich původní obal. Důvodem tentokrát není neprodejnost, ale ochrana
autorských práv. Je pochopitelné, že ani noviny, které už jste si přečetli, nemůžete
e-shopu poslat zpátky. Pozor si dejte také při nakupování vstupenek na různé kulturní akce nebo při závazné rezervaci ubytování. Ani v těchto případech není obchodník povinen akceptovat vaše odstoupení od smlouvy,
uvádí Eduarda Hekšová.

skoleni_15_4

Jak je to s objednáním služeb online? 

Pokud objednáte služby telefonicky, přes internet nebo mimo obvyklé obchodní prostory, neměl by vám je obchodník začít poskytovat dříve, než uplyne zákonná 14denní lhůta pro odstoupení od smlouvy. Pokud by to bez vašeho výslovného souhlasu udělal, měli byste právo odstoupit od smlouvy a žádat vrácení plné
ceny i tehdy, pokud by objednaná služba byla již kompletně poskytnuta. 

Vyslovením souhlasu se započetím poskytování služeb před uplynutím 14denní lhůty se naopak sami předem zříkáte práva od smlouvy odstoupit.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).