Hlavní navigace

Na severu Čech schází kvalifikovaní strojírenští odborníci

2. 12. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sever Čech se potýká s nedostatkem kvalifikovaných odborníků ve strojírenství. Proto se rozhodla jedna střední chomutovská škola ve spolupráci se zaměstnavateli a tamním úřadem práce realizovat několik projektů na podporu opětovného rozšíření některých profesí, za finanční podpory fondu Evropské unie.

skoleni_15_4

V severních Čechách je nedostatek kvalifikovaných odborných pracovníků ve strojírenství. Střední škola technická a automobilní Chomutov ve spolupráci se zaměstnavateli a úřadem práce proto realizovaly několik projektů s cílem počet pracovníků v těchto profesích zvýšit. Nedostatkem trpí zejména profese obráběč kovů. Díky ní škola již před rokem 2000 realizovala s úřadem práce rekvalifikace šité na míru potřebám zaměstnavatelů. Zkušenosti s tímto projektem se pak využily i v projektu Rozvoj lidských zdrojů a příprava centra celoživotního vzdělávání ve strojírenských oborech v rámci programu PHARE 2000. Vytvořil se tak systém rekvalifikačních kurzů s doplńkovým zaměřením na strojírenství. Projekt cílil především na nezaměstnané v evidenci úřadu práce.

Projekt s názvem Rozvoj lidských zdrojů ve strojírenských oborech – požadavek rozvíjejících se průmyslových zón zase škole napomohl k novému technickému vybavení pro výuku žáků i pro realizaci rekvalifikací a školení zaměstnanců oborových firem. Jelikož je však nedostatek pracovníků ve strojírenských oborech problém většiny regionů, byl vytvořen projekt METUD pro více regionů s vysokou mírou nezaměstnanosti. Díky němu došlo k realizaci 12 diagnosticko-aktivačních programů pro 180 účastníků, osm rekvalifikačních kurzů pro 96 účastníků a zaměstnavateli bylo nabídnuto 81 volných pracovních míst, z toho 42 nových pracovních míst s veřejnou podporou se zaměřením na Ústecký, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Smyslem těchto akcí bylo i poukázat na potřebu spolupráce zaměstnavatelů, úřadů práce a vzdělávacích zařízení a na to, že smysluplné projekty, které pomohou všem zúčastněným stranám se dají efektivně dotovat z peněz fondů Evropské unie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).