Hlavní navigace

Na trasu mezi Prahou a Ostravou vyráží LEO Express

12. 10. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Moderní švýcarské vlaky LEO Express vyráží na reálnou zkušební trasu mezi Prahou a Ostravou. Čtěte, kdy dorazí poprvé do Prahy a kdy nastoupí první cestující.

Nové soupravy společnosti LEO Express obdržely od Drážního úřadu povolení ke zkušebnímu provozu. V současné době mohou moderní švýcarské vlaky LEO Express testovat „reálnou“ trasu mezi Prahou a Ostravou. Prozatím bez cestujících. V pondělí 15. října 2012 poprvé dorazí do Prahy. 

Plný provoz, tj. včetně cestujících, má být podle plánu zahájen se šestnácti spoji denně a novým jízdním řádem od 9. prosince 2012. Cestujícím by měl poskytovat rychlou a maximálně pohodlnou dopravu s novými soupravami. Společnost slibuje velmi moderní, inovativní a kvalitní služby. 

Leo Express se zaměřil i na luxus na toaletách. V každé soupravě bude mít tři moderní, udržované, ekologicky šetrné toalety s uzavřeným systémem s jímkou (mohou se využívat i ve stanici). Jedna z nich pak bude i bezbariérová, navíc s přebalovacím pultem pro kojence. Stěny toalety navíc budou dle společnosti ozdobeny inspirujícími motivy, které cestující mají uklidnit i v těch nejintimnějších chvílích. 

Čtěte více: RegioJet slaví první narozeniny. LEO Express chce konkurovat i toaletami 

Prověřují se služby a trénuje posádka

Soupravy LEO Express zároveň dokončily nezbytné zkoušky, kterými od konce května procházely na zkušebních okruzích Výzkumného Ústavu Železničního. Při těchto statických i dynamických testech se prověřovaly rovněž brzdy nové soupravy, míra hlučnosti a vibrace. Zkoušela se také elektricko-magnetická kompatibilita. Dosud jsme naše soupravy testovali jen na zkušebním okruhu u Velimi. Nyní poprvé vyrážíme na skutečnou trasu, na které budeme přepravovat cestující, uvedl Leoš Novotný, zakladatel a generální ředitel LEO Express. Dodal, že během zkušebního provozu se musí otestovat soupravy na reálné trase, dokončit trénink vlakových posádek, doladit připravované služby, zkrátka vše nachystat tak, aby se se zahájením řádného provozu cestující cítili maximálně spokojeně. 

Brand24

Společnosti RegioJet a Českým drahám tak přibude v prosinci na trase Praha – Ostrava nová a velmi vážná konkurence. Čas ukáže, jak cestující ocení zbrusu nové švýcarské soupravy a slibované moderní a inovativní služby.

Podívejte se na nové vlaky LEO Express:  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).