Hlavní navigace

Na tržnici Hatě prodávali téměř 5 000 padělků, nepochybila jen dvě místa

5. 6. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: ČOI
Česká obchodní inspekce odhalila v rámci kontrolní akce na tržnici Hatě pochybení v 17 z 19 kontrolovaných míst. Jednalo se o zboží za miliony.

Kontrola byla zaměřena na dodržování zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, konkrétně na prodej, nabídku a skladování zboží a porušení některých práv duševního vlastnictví.

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje zajistila v rámci mimořádné kontrolní akce na tržnici Hatě na Znojemsku 4982 padělků. Jedná se o textil, obuv a galanterii. Vyčísleno v cenách originálu jde o padělky v hodnotě 18 410 000 Kč, což je dosud druhé největší zjištění na tržnici Hatě v historii ČOI, doplňuje mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich

O padělcích jsme psali také  v článku Nepoučitelní obchodníci. Na pultech obchodů se objevuje stále více padělků

Této akce se zúčastnilo dvacet pracovníků České obchodní inspekce, přes třicet příslušníků Policie ČR, zástupci ochranných známek a také pracovníci Českého telekomunikačního úřadu. Ti ověřovali, zda nabízená a prodávaná radiová zařízení, jako jsou hračky nebo vysílačky, vysílají signál v povoleném pásmu. 

Zboží porušující práva duševního vlastnictví bylo nalezeno a zajištěno na sedmnácti místech z devatenácti kontrolovaných. V rámci kontrolní akce využila Česká obchodní inspekce nové pravomoci a za přítomnosti nezúčastněné osoby si zjednala přístup do tří osobních vozidel a šesti nebytových prostor. Ve všech 17 případech bude zahájeno správní řízení. Padělky budou následně zlikvidovány nebo využity k humanitárním účelům. Prodejcům kromě propadnutí věci hrozí pokuta až do maximální výše 5 mil. Kč, dodává Jiří Fröhlich.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).