Hlavní navigace

Na více jak 20 tisíc firem v ČR je třeba dát si pozor, nespolehlivě odvádí DPH

9. 1. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na konci roku 2019 se počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, přehoupl přes hranici 20 tisíc. Není radno pouštět se s nimi do spolupráce.

Počet firem, které nespolehlivě odvádí DPH, se meziročně zvýšil o 3382, z 16 707 na 20 089, což představuje nárůst o více než pětinu. 

I přesto, že subjekty přibývají, dochází v porovnání s předchozím rokem ke zpomalení. A podle údajů poradenské společnosti Bisnode jde o zpomalení výrazné. 

TIP: Na co si dát v praxi pozor při obchodování s nespolehlivým plátcem DPH?

Černá listina nespolehlivých plátců DPH a nespolehlivých osob aktuálně čítá 6106 nespolehlivých plátců DPH a 13 983 nespolehlivých osob. Celkem tak jde o 20 089 firem, které mohou své obchodní partnery přivést do problémů, pokud neodvedou daň z přidané hodnoty, říká Petra Štěpánová ze společnosti Bisnode. 

ZMĚNY A NOVINKY 2020

Co se změní pro OSVČ i zaměstnance od 1. ledna 2020? Sledujeme všechny novinky a daňové změny

Nejvíc černou listinu nespolehlivých plátců a osob plní společnosti s ručením omezeným a živnostníci. Ke konci roku 2019 to bylo 15 696 společností s ručením omezeným a 2278 živnostníků. Mezi lety 2018 a 2019 v registru přibylo 2706 společností s ručením omezeným a 329 živnostníků. A to přesto, že nejčastější právní formou pro podnikání v České republice jsou živnostníci, dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Kdy je firma považována za nespolehlivou? 

Za nespolehlivou je považována firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 Kč, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu. Za nespolehlivého plátce může být označena i společnost, která opakovaně neplní lhůty pro povinná podání.

Nespolehlivou osobou se na základě rozhodnutí správce daně může stát fyzická i právnická osoba. Jde buď o subjekty, které nejsou plátci DPH a závažným způsobem poruší povinnosti vztahující se ke správě daně, nebo o subjekty, jež přestaly být plátcem DPH v okamžiku, kdy byly uvedeny v registru nespolehlivých plátců DPH.

skoleni_15_4

Čtěte také: Finanční správa rozšířila kritéria pro aplikaci nespolehlivého plátce DPH

Jak se nálepky nespolehlivý plátce DPH zbavit?

Na odstranění označení nespolehlivý plátce DPH je třeba 12 měsíců. Zbavit se označení „nespolehlivý plátce“ mohou firmy nejdříve po uplynutí jednoho roku od rozhodnutí správce daně, pokud subjekt celý rok neporušil své povinnosti vztahující se ke správě DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).