Hlavní navigace

Paušální daň bude pro OSVČ s příjmy do 1 milionu korun, schválila Sněmovna

21. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Sněmovnou prošel návrh na zavedení tzv. paušální daně pro OSVČ. Limit příjmů nakonec bude ve výši 1 milionu korun.

Letos by paušál činil 5378 korun měsíčně. Návrh nyní zamíří do Senátu. Paušální daň by měla jít využít už od roku 2021.

Paušál prošel druhým čtením

Sněmovna dnes schválila novelu zákona o daních z příjmů, která zavádí paušální odvod pro OSVČ. Novela počítá s tím, že OSVČ, které nepřekročí určitý roční příjem, získají možnost se prostřednictvím jedné paušální platby zbavit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné. Na druhou stranu by OSVČ paušálním odvodem ztratily možnost uplatňovat slevy na dani, daňové zvýhodnění či nezdanitelné částky.

Paušální odvod by se měl dle představ MF skládat z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši 100 korun. Pro letošní rok by to znamenalo částku 5378 Kč (2926 Kč sociální pojištění, 2352 Kč zdravotní a 100 Kč daň z příjmů) měsíčně. Pro příští rok ministerstvo odhaduje, že by paušální odvod činil 5469 Kč měsíčně.

Paušál budou moct využít OSVČ, které mají příjmy do 1 milionu korun. Právě tuto hranici, tedy stejnou jako pro povinnou registraci k DPH, původně navrhovalo i ministerstvo financí, na vládě ale nakonec došlo k dohodě, že limit se sníží na 800 tisíc korun příjmů. Rozpočtový výbor ale navrhl limit zvýšit zpátky na milion korun a návrh výboru nakonec prošel.

skoleni_15_4

Komu se paušální odvod vyplatí

Jak už před časem spočítal server Podnikatel.cz, paušální daň se výrazně vyplatí především OSVČ se 40% paušálem, které nevyužívají žádné slevy či zvýhodnění na dani a mají vysoké příjmy. Některé OSVČ vydělají na paušálu až 120 tisíc korun ročně. Naopak OSVČ s 80 % vždy na paušálním odvodu přímo prodělají (samozřejmě ale mohou ušetřit díky úspoře administrativních nákladů). U 60% paušálu pak záleží na výši příjmů a slevách a zvýhodněních, která poplatník uplatňuje. Záleží pak i na tom, zda může třeba daňové zvýhodnění místo OSVČ využít jeho/její manželka/manžel.

Na druhou stranu, zdaleka ne každá rodina OSVČ by o daňové zvýhodnění při paušálním odvodu přišla, jelikož by zvýhodnění mohl uplatňovat druhý z rodičů, který je například v pracovním poměru.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).