Hlavní navigace

Na výstavbě bytového komplexu pracovalo plno zaměstnanců nelegálně a bez dokladů

23. 9. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pražští celníci provedli společně s policisty z cizineckého oddělení další kontrolní akci zaměřenou na nelegální zaměstnávání cizinců.

Celníci a policisté obsadili velkou stavbu nově vznikajícího luxusního bytového komplexu v Praze 8 – Troji a zkontrolovali kolem 120 zaměstnanců ze sedmi zemí. 

Jelikož se jednalo o velký objekt, zajistili celníci nejprve okolí stavby, aby zabránili případnému útěku pracovníků. Akce se zúčastnil také psovod celní správy z Pardubického kraje se svým psem, jenž je speciálně vycvičen na obranu osob. Tři osoby se okamžitě pokusily o útěk ze staveniště a někteří pracovníci se také pokoušeli ukrýt v útrobách nově vznikajících bytů. 

Během této kontrolní akce bylo zkontrolováno kolem 120 zaměstnanců z České republiky, Slovenska, Rumunska, Bulharska, Ukrajiny, Uzbekistánu a Moldávie. Porušení zákona o zaměstnanosti bylo zjištěno u 81 pracovníků. V drtivé většině pocházeli z Ukrajiny. 

Nejčastěji se jednalo o prohřešek, že nepředložili doklady nebo dokumenty prokazující legální výkon práce v České republice, a zároveň bylo zjištěno, že zaměstnavatel u nich nesplnil informační povinnost vůči úřadu práce, popisuje nadpraporčík Ivana Kurková, tisková mluvčí Celního úřadu pro hlavní město Prahu. Ta dále potvrdila, že obdobné kontrolní akce budou probíhat na území metropole i nadále. 

O podobné kontrole jsme psali v článku: V hotelu našli plno nelegálně zaměstnaných cizinců. Pracovali i na polská víza 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).