Hlavní navigace

Na změnu penzijního fondu máte poslední měsíc

26. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Kdo chce v rámci třetího pilíře zůstat u stávající podoby penzijního připojištění, má poslední měsíc na to, aby případně změnil fond. Od března to už nepůjde.

Důchodová reforma nezavádí pouze tak často zmiňovaný opt-out, ale přináší i další změny. Některé dokonce už letos. Novinky se týkají také stávajícího penzijního připojištění, do kterého je v současnosti zapojeno 70 % ekonomicky aktivních občanů. V rámci třetího pilíře vzniknou nové účastnické fondy a nynější penzijní připojištění se zakonzervuje. Navíc se rychle krátí lhůta, kdy ještě můžete v rámci penzijního připojištění změnit fond. Máte na to poslední měsíc. Čtěte také: Důchodová reforma: O své nové penzi můžete rozhodnout už příští rok

Poslední měsíc na změnu stávajících fondů

Přestože většina částí důchodové reformy má začít platit až od roku 2013, některé paragrafy nabyly účinnosti již v letošním roce. Konkrétně se jedná o transformaci třetího pilíře (penzijního připojištění). Lidé, kteří si v současnosti spoří formou penzijního připojištění, mají totiž poslední měsíc (termín je do 28. února) na to, aby případně změnili penzijní fond. Za tímto omezením stojí skutečnost, že důchodová reforma přináší nový produkt v rámci třetího pilíře. Jde o doplňkové penzijní spoření, které přináší větší škálu investičních možností na principu podílových fondů. Stávající účastníci penzijního připojištění si budou moci vybrat, zda zůstanou ve stávajících transformovaných fondech či bezplatně přestoupí do účastnických fondů. Fondy půjde změnit zase od roku 2013, už ale pouze ty účastnické. 

Od března 2012 se totiž stávající systém zakonzervuje a fond už nepůjde při zachování současných podmínek (např. garance minimálně nulového zhodnocení, existence výsluhové penze) změnit. Proto má smysl, aby se každý nad svým penzijním připojištěním důkladně zamyslel. Pokud má pocit, že jeho penzijní fond nesplňuje jeho požadavky, co se týče zhodnocení vložených prostředků, služeb, má poslední šanci jej změnit, upozornil pro server Podnikatel.cz Václav Bálek, tiskový mluvčí Allianz pojišťovny. Čtěte také: 4 dilemata, které před vás postaví důchodová reforma

Jak změnit fond

Pokud chce účastník realizovat změnu penzijního fondu v této lhůtě znamená to v praxi obvykle následující postup. Účastník sepíše s novým penzijním fondem nebo jeho obchodním zástupcem novou smlouvu o penzijním připojištění. Zároveň se smlouvou vyplní formulář, který obsahuje  výpověď penzijního připojištění u předchozího penzijního fondu a souhlas nového fondu s převodem finančních prostředků. Penzijní fondy obvykle požadují, aby podpis na  formuláři byl úředně ověřen. Tento formulář obsahující výpověď z penzijního připojištění přijímají penzijní fondy nejpozději  dne 28. února 2012.

Zdroj: Eva Vítková, Asociace penzijních fondů ČR

Kdo bude chtít přejít do účastnických fondů, ztratí výhody

Jestliže zůstanou klienti po roce 2013 v transfor­movaném fondu, jejich nároky se budou řídit  dosud platným  zákonem o penzijním připojištění se státním příspěvkem, sjednaným penzijním plánem a uzavřenou smlouvou, až na omezení nároků na převod prostředků. Přestoupit však budou moci pouze do nových účastnických fondů. Přestup mezi transformovanými fondy a účastnickými fondy bude probíhat zdarma a to tak, že prostředky z transformovaného fondu budou převedeny na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření s tím, že bude zachována doba, po kterou jste platil/a příspěvky na penzijní připojištění, dodala Daniela Velová, tisková mluvčí ING Penzijního Fondu.

Tento přestup se lidem však příliš nevyplatí, jelikož se musí uskutečnit tím, že svoji stávající smlouvu zruší a uzavřou smlouvu novou. Kvůli předčasnému zrušení smlouvy o penzijním připojištění však přijdou o státní prostředky. V rámci penzijní společnosti, ve které budete v tzv. transformovaném fondu budete muset přestoupit do účastnického fondu, tím ale ztratíte současné podmínky (garance vkladů, možnost výsluhové penze). Pak teprve budete moci přestoupit do jiného účastnického fondu jiné penzijní společnosti, uvedl serveru Podnikatel.cz Petr Brousil, tiskový mluvčí Penzijního fondu České pojišťovny

Mezera 10 měsíců, kdy nelze změnit penzijní fond, má usnadnit transformaci penzijních fondů na penzijní společnosti. Kdo bude chtít od roku 2013 začít spořit v třetím pilíři, bude tak muset učinit v účastnických fondech. Vstoupit nově do stávajících transformovaných fondů už nepůjde. Vstup do současné podoby třetího pilíře bude možný pouze do konce listopadu 2012. Kombinace, kdy by měl klient jednu smlouvu v transformovaném fondu (stávajícím penzijním připojištění) a zároveň druhou v novém účastnickém fondu, není možná. Aktivní smlouvu půjde mít pouze v jednom z nich. Čtěte na Měšec.cz: Nevýhodný penzijní fond změníte snadno, ale připravte si pár stovek navíc

dan_z_prijmu

Příspěvek se od roku 2013 zvýší

Od roku 2013 se rovněž změní výše a podmínky státní podpory. Státní příspěvek bude přiznán od minimálního měsíčního příspěvku 300 korun (nyní 100 korun). Při této měsíční částce bude činit 90 korun. Nejvyšší státní podpora  bude spojena s  příspěvkem účastníka v částce 1000 Kč a více a bude činit 230 korun. V současnosti stát přispívá maximálně 150 korun při příspěvku 500 korun měsíčně. Další velkou změnu od roku 2013 tvoří oddělení majetku akcionářů a klientů, kdy se majetek klientů vyčlení do samostatného transformovaného fondu. 

To umožní fondům nabídnout i dynamičtější portfolia, ale již nebudou mít povinnost garantovat vklady, hodnota portfolia se tak může dostat do mínusu. Klient si však bude moci vybrat, zda chce investovat do rizikovějších fondů, či zda chce zůstat u konzervativního zaměření. Současně se v zákoně stanovil strop poplatků, které mohou být za správu úspor klientů účtovány. Klientů se tak nemůže žádným způsobem dotknou případné neefektivní hospodaření penzijní společnosti, vysvětlil pro server Podnikatel.cz Petr Sulek z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.



Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).