Hlavní navigace

Nákup venku je méně rizikový než v supermarketu, protestují farmářské trhy

8. 3. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zatímco prodej potravin v kamenných obchodech je povolen, farmářské trhy jsou zakázány. Podle jejich organizátorů jde o neopodstatněnou diskriminaci.

Organizátoři farmářských trhů s poukazem na odborník upozorňují, že nákup potravin venku je mnohem méně rizikovým než v klimatizovaných hypermarketech. Asociace farmářských tržišť ČR proto opakovaně žádá vládu, aby otevření farmářských tržišť umožnila.

Nákup venku je bezpečnější než uvnitř

To, že je od půlky února opět zakázán prodej na farmářských trzích, považuje Asociace farmářských tržišť ČR za diskriminační. Pokud stát ponechá otevřeny prodejny potravin a zakáže provoz farmářských trhů, je tím významná skupina producentů, především rodinných farem, poškozena. Hlavní náplní trhů je právě prodej potravin, navíc na čerstvém vzduchu, kde je nakupování podle odborníků bezpečnější než v klimatizovaných kamenných prodejnách, komentoval Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

Že je nákup potravin venku z hlediska rizika nákazy bezpečnější než nákup v kamenné prodejně, potvrzuje i viroložka Ruth Tachezy, vedoucí Národní referenční laboratoře pro papillomaviry a polyomaviry. Uzavřená místnost s infikovaným člověkem je riziková, čím déle někdo vydechuje virus do vzduchu, tím více ho tam je. Z toho vyplývá, že uzavřené obchody s velkým množstvím lidí jsou rizikovější. Venku fouká vítr, svítí slunce a virus se nemůže tak koncentrovat, uvedla Tachezy.

Řada farmářů zkrachuje, upozorňuje Asociace

Asociace farmářských tržišť ČR proto opakovaně žádá vládu, aby provoz farmářských trhů umožnila. V posledním dopise, který Asociace poslala před několika dny, mimo jiné stojí: Důrazně a opakovaně zároveň žádáme, abyste odstranili diskriminaci farmářských trhů vůči ostatním prodejnám potravin a narovnali tak stav, který farmářské trhy poškozuje, tím, že je zahrnete zpět do výjimek, tedy povolíte prodej na nich za dodržení bezpečnostních opatření anebo budete plně kompenzovat ušlé tržby, a to nejen nám pořadatelům, ale především řadě rodinných farem, výrobcům, zpracovatelům.

skoleni_15_4

Podle Asociace totiž velké části českých farmářů a pěstitelů hrozí krach a řada, jelikož farmářské trhy jsou pro většinu z nich jediným místem, kde mohou prodávat své produkty. Ti, kteří stihli na situaci zareagovat pružně, prodávají své produkty na internetu, jsou to ale jen malí hráči v internetovém prodeji a konkurence velkých prodejců je obrovská. Prodej čistě farmářských potravin v online podobě prostě nefunguje a prodejcům zdaleka nepokryje ani náklady. Pokud se farmářské trhy brzy neotevřou, hrozí, že už se neotevřou nikdy, protože na nich jednoduše nebude mít kdo prodávat, dodal Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť České republiky.

Asociace farmářských tržišť ČR rovněž upozorňuje, že farmářské trhy jsou otevřeny i v sousedním Německu a Rakousku. V obou zemích je nicméně výrazně lepší epidemiologická situace. Na Slovensku, kde je situace z pohledu epidemie a zátěže nemocnic podobně kritická jako ČR, je prodej na trzích také zakázán. Nicméně i na Slovensku se ozývají organizátoři trhů s podobnými argumenty jako jejich čeští kolegové a žádají jejich otevření.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).