Hlavní navigace

Nakupovali jste na Black Friday? Víme o e-shopech, které podváděly se slevami

5. 12. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ten, kdo nakupoval během Black Friday a slevy si neohlídal, zřejmě obchodníkům naletěl. A také připomeneme paušální daň a její výhody.
Co se dozvíte v článku
  1. Výhody paušální daně
  2. Co se zaměstnancem, který se odmítne testovat?
  3. Český Black Friday a podvody se slevami
  4. Obnovený kompenzační bonus
  5. Jak na home office při karanténě?

Výhody paušální daně

Pokud jste OSVČ a nejste plátcem DPH, můžete výrazně ušetřit na daních i zdravotním a sociálním pojištění. Stačí vstoupit do paušálního režimu a platit jednu částku měsíčně. Ta bude od roku 2022 ve výši bez šesti korun celkem 6000 tisíc korun. Kdo ještě váhá o tom, zda využít této výhody, může využít online poradnu zdarma, ve které odpovídají přímo odborníci z ministerstva financí.

Co se zaměstnancem, který se odmítne testovat?

Od pondělí 29. listopadu je opět zavedeno povinné plošné testování ve firmách, které musí být provedeno mezi zaměstnanci, ale také OSVČ jednou týdně. Jak musí zaměstnavatel postupovat, pokud se zaměstnanec odmítne testovat? V tomto případě je povinen skutečnost bez zbytečného odkladu ohlásit místní hygieně.

Zaměstnanec, který odmítne podstoupit test, má pak za povinnost nosit ochranný prostředek dýchacích cest po celou dobu přítomnosti na pracovišti, dodržovat rozestup alespoň 1,5 m od ostatních osob a stravovat se odděleně od ostatních osob.

Český Black Friday a podvody se slevami

Slevová akce Black Friday nabídla v tuzemských e-shopech jak skutečné slevy, tak slevy fiktivní, kdy došlo krátce před spuštěním akce ke zdražení. Více v našem podcastu

Daně x

Obnovený kompenzační bonus

Také společníci malých firem mohou žádat o znovuobnovený kompenzační bonus až do výše 1000 Kč denně. Žádosti ale ještě není možné odesílat. Návrh na znovuzavedení kompenzačního bonusu totiž ještě neprošel legislativním procesem. Doposud ho schválila pouze Poslanecká sněmovna. Parametry, podmínky nebo výše bonusu atd. se sice ještě teoreticky mohou změnit, očekává se však, že Senát návrh podpoří. Bonus by se tak měl začít vyplácet již brzy.

Jak na home office při karanténě?

Zaměstnanec má nařízenou karanténu. Může mít během ní zároveň home office? Pokud při nařízené karanténě zaměstnanec dodrží všechna stanovená omezení a jeho zdravotní stav tomu nebrání, je možné, aby se se zaměstnavatelem dohodl na výkonu práce z jiného místa, typicky se jedná o home office. Obdobně se může dohodnout i při ošetřování dítěte. V takovém případě platí, že zaměstnanci za vykonanou práci náleží mzda nebo plat.

Nové články do mailu

Odesíláme každý den nebo každý týden. Odebírejte i zcela nový newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).