Hlavní navigace

Naplňte YouTube obsahem, který žádný uživatel nepřeskočí

14. 6. 2019
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

YouTube je jeden z největších vyhledávačů a současně rychle rostoucí sociální síť, proto se vyplatí pracovat s ním jako s plnohodnotným marketingovým kanálem.

Mezi marketéry v Česku je tento kanál často přehlížený, ale YouTube je dnes druhým největším vyhledávačem hned po Googlu. Ten je navíc jeho vlastníkem a masivně jej podporuje, takže význam videí bude i nadále narůstat. 

V posledních letech se konzumace obsahu na internetu diametrálně změnila a v roce 2020 by mělo 75 % spotřeby všech mobilních dat tvořit právě video. V určitých segmentech YouTube předčil televizní vysílání a jeho dosah bude patrně i nadále růst. Nespornou výhodou například oproti televizní reklamě je nižší cena za nasazení a dle mého názoru daleko lepší možnost vyhodnocení výkonu brandových i prodejních kampaní, dodává Karel Káš, Managing Director z digitální agentury New Logic. Jen v České republice navštíví měsíčně YouTube přibližně 6 milionů unikátních uživatelů a stráví zde průměrně 154 minut za týden. Často slýcháme mýtus, že je tato platforma pouze pro mladé, což bych rád vyvrátil, jelikož pouze necelý milion unikátních uživatelů je ve věku 15 – 24 let. Zbylých 5 milionů je rozprostřených ve věkové kategorii 25 – 64 let, nejvíce logicky ve věku 25 – 44 (cca 3 miliony), popisuje Josef Plechatý, Project Manager z agentury MarketUP.

Videa i reklama

YouTube pomáhá s rozšířením dosahu propagace společnosti. Lze jím posílit ostatní marketingové aktivity nebo například oslovit uživatele, kteří hledali váš produkt na Googlu, ale nenavštívili vaše webové stránky. Nabízejí se dvě možnosti: placená reklama, kdy je video spuštěno coby reklama před videem, které si uživatel YouTube pouští, anebo video umístěné na YouTube. V prvním případě video divák vidí, aniž by si jej záměrně pustil, v druhém případě si video uživatel pouští záměrně a musí o jeho existenci předem vědět nebo jej cíleně vyhledat. V obou případech má video umístěné na YouTube dvojí reklamní funkci. Jednak informační – existujeme, nabízíme následující, fungujeme takto apod. Dále jde nepopiratelně také o image společnosti – jsme moderní, máme vlastní, skvěle zpracované video, protože jsme profesionálové a záleží nám na každém detailu, vysvětluje Roman Hrušák, project manager z agentury 3 2 1 Creative Crew.

Pokud už firma inzeruje na Googlu prostřednictvím bannerů v rozhraní Ads Google, může přidat i video reklamu z YouTube. V případě reklamních kampaní se nejčastěji kombinují delší In-Stream videa s kratšími formáty (Bumper Ad), které mají délku 6 vteřin a uživatel je nemůže přeskočit, konkretizuje Karel Káš. Hlavními výhodami jsou velmi dobré možnosti cílení reklamy na uživatele, kteří by mohli mít zájem o nabízený produkt nebo službu. Cílit lze dle témat, demografie, klíčových slov, kategorie internetových uživatelů, a lze dokonce cílit i konkrétní umístění reklamy, popisuje Věra Kepková, Partner & Online Marketing Manager z agentury WTF digital.

YouTube jako platforma umožňuje každému podnikateli nebo firmě pomocí videa představit jednoduše své produkty nebo služby. Není nutné například složitě popisovat v článku na blogu, jak uvedený produkt funguje, můžete ho představit v tzv. How to videu a před kamerou názorně vysvětlit všechny funkce a výhody. Video je na rozdíl od tištěné formy založeno mnohem více na emocích, čehož lze velmi dobře využít a vyvolat u potenciálního zákazníka touhu po produktu nebo službě, doplňuje Josef Plechatý.

Videa mohou skvěle využít například internetové obchody. Přesvědčte se: Máte e-shop? Začněte vyrábět videa, budete mít velkou konkurenční výhodu

Zvolte správnou strategii

Společnost se musí nejprve rozhodnout, zda si bude budovat vlastní kanál, použije YouTube ve spojení s influencery či jej využije čistě pro účely zobrazování reklam. Každá strategie má odlišná zlatá pravidla pro tvorbu obsahu, dodává Digital Marketing Specialist Radek Šikýř. Další úvahy souvisí s tím, co podnikatel nebo firma nabízejí a co je jejich cílem. Zda chtějí propagovat pouze svůj brand, konkrétní produkt nebo službu nebo jen pobavit fanoušky své značky. Klient si zkrátka vždy musí stanovit, jaký přínos pro jeho odběratele by měl mít daný YouTube kanál.

Primárním faktorem při rozhodování by měla být cílová skupina, které se pak přizpůsobují všechny parametry videa, jako je použitý jazyk, dynamika střihu, délka videa, použitý hudební doprovod atd. Žádoucí jsou krátká videa do délky max. 2:00 min, která mají pravděpodobnost, že je divák zhlédne do konce. Zároveň je dobré mít více krátkých videí než jedno dlouhé. Výhodou více videí je také možnost jejich dávkování v čase, upřesňuje Roman Hrušák. Důležitý je také věk cílové skupiny. Pokud budete cílit na mladší generaci, bude záležet i na frekvenci přidávání videí, jelikož jsou tito uživatelé zvyklí konzumovat video-obsah velmi často. Pokud budete cílit na věkovou kategorii 40 – 50 let, lze předpokládat, že budou přes týden velmi vytížení prací a zaneprázdnění rodinnými povinnostmi, tudíž bude lepší zaměřit se na kvalitu a menší frekvenci, jelikož tito uživatelé mají méně času na konzumaci a zároveň vyžadují určitou úroveň kvality, popisuje Josef Plechatý. 

O cílové skupině jsme psali v článku Při uvažování o cílové skupině nezapomínejte na stávající zákazníky

Samotný obsah videí by měl vycházet ze stejné strategie jako ostatní kanály – pokud se značka tváří a prezentuje vtipně a hravě, tak by videa pro YouTube měla být ve stejném duchu. Pro firemní kanály jsou například populární videa ze zákulisí firmy nebo různé formy návodů a instruktáží. Nicméně je potřeba myslet na to, že na zaujmutí zákazníka máte relativně málo času, takže hlavní pointa a sdělení se často říkají na začátku a až poté dochází k vysvětlení tématu nebo dokončení příběhu. U běžných obsahových videí pro odběratele je nutné, aby byla videa dynamická, zábavná a hlavně, pokud se nejedná o fun video, aby bylo o věcech, kterým rozumíte, doporučuje Karel Káš.

V neposlední řadě záleží také na možnostech firmy a jejím rozpočtu. Zatímco firmy s velkým rozpočtem si mohou dovolit zaplatit profesionální spoty, menší a střední firmy mohou využít služeb menších agentur schopných připravit „poloamatérská videa“. A například video pro zahradnictví, jak třeba správně stříhat stromy, natočí dnes i šikovný zaměstnanec. Ať už je rozpočet jakýkoliv, je důležité zaujmout a mít nápad. Například ve firmě Almma, která se zabývá výrobou a montáží stínicí techniky, šikovný montér natočil, jak odolné jsou venkovní bezpečnostní rolety, že palicí opravdu nejdou rozbít, a tak významně zabrání vniknutí zloděje do nemovitosti. Toto video jsme upravili, nahráli na YouTube a používáme k reklamním účelům, popisuje konkrétní příklad Věra Kepková.

Jak zvýšit počet odběratelů

Základním pravidlem je podle Radka Šikýře pohlížet na YouTube jako na plnohodnotnou součást marketingového mixu. Pokud se investuje do vytvoření videa, mělo by se na něj odkazovat dalšími kanály, ať už na blogu, v newsletteru nebo prostřednictvím sociálních sítí. V ideálním případě subjekt dávkuje pravidelně videa na YouTube a informuje o tom na svých sociálních sítích, kam případně umisťuje trailery/ochutnávky na video, na které odkazuje, popisuje Roman Hrušák. S tím souvisí také nutnost pravidelné a kvalitní komunikace. Přitom vždy záleží na typu podnikání a vašich fanoušcích. Obecně 1 video za 7 – 14 dní je ideální. A nejlépe vždy ve stejný den a podobný čas, aby si odběratelé zvykli a mohli se tak na váš kanál vracet, když budete sdílet nový obsah, uvádí Karel Káš. 

Dále je důležité také správně nastavit kanál. S tím souvisí volba správných klíčových slov, zařadit kanál do dobré kategorie a umožnění prokliků na web či na sociální sítě. Relevantní klíčová slova můžete doplnit například podle našeptávače na YouTube nebo na základě toho, co používá konkurence a jak byste vy sami toto mohli implementovat přesněji k vašemu produktu či službě. Vyvarujte se obecným názvům videa, jelikož výsledků na zadání „běžecké boty” bude určitě více než „jak vybrat správné boty na běhání”, radí Josef Plechatý. Ten dále doporučuje videa správně popsat a tagovat a u popisků využívat všechny dostupné znaky a hodně klíčových slov. 

Věra Kepková se často setkává s tím, že klient má pěkné video, které si nahraje na YouTube, ale nevěnuje již čas tomu, aby si vytvořil speciální grafiku k náhledovému obrázku, tedy tzv. thumnail. Doporučuji neopomíjet optimalizaci náhledových obrázků k videím, protože je to první, co návštěvník vidí, když přijde na YouTube kanál, a to často i rozhodne o tom, zda si dané video vůbec pustí nebo ne, dodává. 

Dalším způsobem, jak získat odběratele, je placená reklama, která se dá zacílit na konkrétní skupinu uživatelů, například pro předchozí návštěvníky webových stránek firmy. Formátů reklamy na YouTube je nespočet a záleží, jaký typ videa budete chtít propagovat. Pokud se bude jednat například o návodná How to videa, můžete je sponzorovat pomocí formátu Discovery Ads. Pokud byste měli kratší videa, která mají za cíl podpořit spíše brand awareness, je možné tato videa inzerovat přímo před jinými videi díky formátu TrueView In-Stream (přeskočitelné video po pěti sekundách), upřesňuje dále Josef Plechatý. Vytvořený videospot můžete navíc využít i pro reklamní cílení prostřednictvím reklamního účtu na Facebooku nebo relativně nově i prostřednictvím videoreklamy cílené přes Sklik, doplňuje Věra Kepková. 

skoleni_15_4

PPC reklamě pro e-shopy jsme se věnovali v článku PPC reklamu má v dnešní době téměř každý eshop, tak nezůstávejte pozadu ani vy 

Josef Plechatý závěrem doporučuje používat YouTube Analytics, kde zjistíte mnoho informací a čísel o sledovanosti a oblíbenosti vašich videí. Kromě toho můžete zjistit demografii nebo geografii sledujících a z jakého kanálu (Facebook, YouTube a další) na video přišli, ale je toho mnohem více. Jen namátkou bych zmínil možnost kontrolování míry sledování, ze které poznáte, jaká pasáž videa může být kritická a kde sledovanost výrazně klesá, dodává.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).