Hlavní navigace

Nárok na kompenzační bonus mají i podnikatelé, co vykonávající sezónní činnosti

28. 1. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ti, kteří vykonávají sezónní činnosti, které byly zakázány či omezeny, mohou čerpat kompenzační bonus. Za jakých podmínek?

U osob, kterým byl na základě aktuálních opatření omezen či zakázán výkon činnosti, kterou mohou s ohledem na její charakter provozovat pouze po část roku a lze ji tudíž označit za činnost sezónní, existují objektivní důvody, pro které není možné požadovat splnění zákonné podmínky existence převažující části příjmů ze zakázané či omezené činnosti v tzv. rozhodném období (od 1. června do 30. září 2020).

Finanční správa informuje o možnosti podat žádost o kompenzační bonus i v situaci, kdy jedinou překážkou pro přiznání nároku na kompenzační bonus je právě to, že osoba provozující sezónní činnost test majoritních příjmů podle § 6 odst. 3 a 4 zákona o kompenzačním bonusu nesplní, a to za předpokladu, že splňuje následující podmínky:

  • tato osoba nedosahuje převažující části příjmů ze zakázané či omezené činnosti nejen v rozhodném období od 1. června do 30. září 2020, ale také v období od 1. června do 30. září 2019 (je tedy potvrzeno, že k poklesu příjmů z této činnosti dochází v letním období pravidelně), a zároveň platí, že
  • tato osoba dosáhla převažující části příjmů ze zakázané či omezené činnosti v náhradním období 4 po sobě jdoucích kalendářních měsíců v rámci předchozí sezóny; za počátek tohoto náhradního období se stanoví den, který svým označením odpovídá dni spadajícímu do některého z bonusových období (nastal však o rok dříve)

Do testu převažujících příjmů stejně jako ve standardních případech činností, které nejsou vykonávány sezónně, nýbrž celoročně, vstupují pouze příjmy podle § 6, § 7 a § 9 zákona o daních z příjmů, tj. příjmy ze zaměstnání, z podnikání a nájmu.

Příklad z praxe:  

Pokud například provozovatel vleku či lyžařský instruktor vykonává nyní zakázanou či omezenou činnost obvykle v rozmezí listopadu až února, ale příjmy z této činnosti nebyly v období od 1. června do 30. září 2020 majoritní, může pro účely porovnání výše příjmů z této činnosti s výší ostatních příjmů využít náhradního rozhodného období od 1. listopadu 2019 do 28. února 2020. Zároveň musí platit, že v období od 1. června do 30. září roku 2019 jeho příjmy z dané činnosti netvořily převahu, tj. podobně jako v letním období roku 2020 nebyly majoritní (což je vzhledem k povaze činnosti více než pravděpodobné).

Výše uvedený test využívající náhradní rozhodné období zaručuje, že míra poklesu příjmů z bezprostředně zakázané či omezené činnosti bude zjišťována v rámci srovnatelných období, kdy je konkrétní činnost standardně vykonávána, a poskytne tak adekvátní vypovídací hodnotu. Dochází tím k překlenutí mezery v textu právní úpravy tak, aby byl naplněn smysl daného testu a tedy i zákona, který právě jeho prostřednictvím garantuje, že kompenzační bonus obdrží všechny subjekty, jejichž majoritní činnost byla aktuálními opatřeními státu reálně bezprostředně zasažena (tedy i ty subjekty s činností ryze sezónního charakteru) a nebude tak při posuzování existence nároku na kompenzační bonus docházet k nedůvodným rozdílům.

Zmeškaná lhůta podání žádosti nevadí

Pokud osoby splňující podmínky pro získání kompenzačního bonusu podle výše nastíněných pravidel žádost o kompenzační bonus dosud nepodaly, mohou tak učinit, a to i v případě, že již zmeškaly lhůtu pro podání žádosti za některé z bonusových období. V takovém případě lze využít institutu navrácení lhůty v předešlý stav podle § 37 daňového řádu. Žádost o navrácení lhůty v předešlý stav musí být podána do 15 dnů ode dne, kdy pominul důvod zmeškání lhůty a lze ji spojit s žádostí o kompenzační bonus. Správní poplatek se v tomto případě promíjí.

skoleni_15_4

Podání žádosti o kompenzační bonus nebrání ani předchozí zpětvzetí žádosti či zamítavé rozhodnutí správce daně.

Další změny a novinky u kompenzačního bonusu: Kompenzační bonus se dál mění za pochodu. Co už platí a co se ještě chystá?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).