Hlavní navigace

Nárok na kompenzační bonus u OSVČ a společníků pracujících zároveň na dohodu

30. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kompenzační bonus lze nově přiznat i za situace, že daný subjekt je zároveň účasten nemocenského pojištění jako zaměstnanec na základě DPP nebo DPČ.

Finanční správa upozorňuje na změny podmínek vzniku nároku na kompenzační bonus u OSVČ a společníků malých s.r.o. 

Jak uvádí na svých webových stránkách, dle původní úpravy účast na nemocenském pojištění z titulu zaměstnání nebránila možnosti získat bonus pouze u OSVČ vykonávajících souběžně pedagogickou činnost, činnost pěstounů a dobrovolných pracovníků pečovatelské služby. Novelou se tato výjimka rozšířila i na případy čerpání kompenzačního bonusu pro společníky společností s ručením omezeným a zároveň u obou typů subjektů (u OSVČ i u společníků s.r.o.) přibyla též výše zmiňovaná možnost souběhu jejich činnosti se zaměstnáním na dohodu, na základě které vzniká účast na nemocenském pojištění.

Možnosti souběhu se zaměstnáním, co zakládá účast na nemocenském pojištění:

OSVČ 

Zaměstnání obecně NE

Výjimky:

  • činnost pedagogická
  • činnost pěstouna
  • činnost dobrovolného pracovníka pečovatelské služby

NOVĚ: výkon práce na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr

Společník s.r.o. 

Zaměstnání obecně NE

Výjimky: zaměstnání v s.r.o., které je společníkem

NOVĚ

  • činnost pedagogická
  • činnost pěstouna
  • činnost dobrovolného pracovníka pečovatelské služby
  • výkon práce na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr 

Ostatní podmínky pro vznik nároku na kompenzační bonus pro OSVČ (viz § 2 a 3 ZoKB) a pro společníky malých s.r.o. (viz § 2a a 3 ZoKB), které dosud platily, zůstávají i po novelizaci nadále zachovány, upozorňuje finanční správa. 

Osoby, které tyto podmínky splňují a jimž účast na nemocenském pojištění z titulu dohody o práci konané mimo pracovní poměr (případně z titulu zaměstnání spočívajícího ve výkonu pedagogické činnosti, činnosti pěstouna či dobrovolného pracovníka pečovatelské služby v případě společníka s.r.o.) dosud bránila v možnosti získat kompenzační bonus, mohou v důsledku novely zákona o bonus nově požádat, a to jak za první bonusové období (období od 12. března do 30. dubna 2020), tak za druhé bonusové období (období od 1. května do 8. června 2020). 

Čtěte také: Dohodáři budou mít na žádost o kompenzační bonus víc času než OSVČ a společníci

Brand24

Výše kompenzačního bonusu činí v těchto případech 500 Kč za každý kalendářní den bonusového období. Žádosti o výplatu kompenzačního bonusu za obě bonusová období lze podávat do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po nabytí účinnosti daného zákona.

Musí jít o OSVČ či společníky, kteří v daném období nemohli svoji činnost zcela nebo zčásti vykonávat nad míru obvyklou, a to v důsledku ohrožení zdraví souvisejícím s výskytem koronaviru nebo krizových opatření vlády (a to zejména z některého z důvodů, jako je nutnost uzavřít provozovnu nebo omezit její provoz, karanténa dotyčného nebo jeho zaměstnance, péče o dítě, omezení poptávky po výrobcích nebo službách poskytovaných podnikatelem či omezení nebo ukončení dodávek nebo služeb potřebných pro výkon činnosti).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).