Hlavní navigace

Nárok na ošetřovné zůstane i rodiči, který nepošle dítě do školy či školky

14. 5. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanci schválili návrh na úpravu ošetřovného. Nárok na něj budou mít všichni rodiče, kteří nemůžou z objektivních důvodů dát dítě do školy či školky.

Jestliže se rodiče rozhodnou, že i přes uvolňování opatření a s tím spojeným otevření škol a školek nechají své dítě doma, mohou i tak žádat o ošetřovné. A to do konce školního roku, tedy 30. června. Podpora zůstává 80 procent vyměřovacího základu.

Mezi důvody, kdy nemusí chtít rodiče poslat dítě zpět do školních škamen, může patřit například zdravotní riziko, kdy je dítě náchylné k nemocem, alergické nebo žije ve společné domácnosti s někým z rizikové skupiny, také nedostatečná kapacita a krátká provozní doba ve školních skupinách apod. 

Čtěte také: Pro vyplacení ošetřovného kvůli uzavření škol stačí už jen jeden formulář

Důvody pak bude muset rodič uvést na předepsaném tiskopisu. Stejná pravidla by měla platit i pro lidi, kteří se starají po uzavření sociálních služeb o starší či postižené členy domácnosti.

Návrh zákona schválený poslanci bude postoupen k projednání v Senátu, pokud bude souhlasit i většina horní komory, bude zbývat už jen podpis prezidenta republiky.

Psali jsme: Odklepnuto: Zvýšení ošetřovného na 80 %, nárok i pro tzv. dohodáře

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).