Hlavní navigace

Nárůst počtu OSVČ táhnou ženy, přibylo jich desetkrát více než mužů

17. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zatímco počet OSVČ vedlejších roste prakticky neustále, poprvé po sedmi letech se zvýšil počet OSVČ hlavních. Statistiky přitom táhnou ženy.

Počet žen podnikatelek vzrostl od roku 2011 vůči mužům desetinásobně. Ukazuje to srovnávací analýza Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a ministerstva průmyslu a obchodu.

Za nárůstem OSVČ stojí ženy

Po řadě let opět meziročně stoupl počet OSVČ hlavních, a to z 577 818 na 582 226. Naposledy se počet OSVČ hlavních zvýšil v roce 2011, kdy jich v Česku působilo skoro 650 tisíc. Od té doby se ale jejich množství neustále ztenčovalo a na konci roku 2016 dosáhlo svého minima. V roce 2017 ale nevzrostl jen počet OSVČ hlavních, ale pokračoval i nárůst počtu OSVČ vedlejších. Ke konci loňského roku v Česku podnikalo na „vedlejšák“ 409 218 lidí, což je skoro o 6 tisíc více než o rok předtím.

Čtěte více: Nastal zlom? Počet OSVČ hlavních vzrostl prvně od roku 2011

Hlavní podíl v příznivých statistikách přitom drží ženy v podnikání, jejichž počet od roku 2011 vzrostl vůči mužům desetinásobně. Za posledních šest let (2011–2017) byl absolutní nárůst počtu žen podnikatelek 54 063, zatímco u podnikatelů mužů šlo jen o nárůst o 5541. V roce 2017 pak činil absolutní nárůst počtu žen podnikatelek 7858, zatímco mužů podnikatelů přibylo 5734.

Ženy a muži podnikají v jiných oborech a v jiných regionech

Z analýzy dále vychází, že na jednoho muže v roce 2017 připadalo v průměru 1,5 živnostenských oprávnění, na jednu ženu to bylo 1,3 oprávnění. Zatímco u mužů je živnost volná zastoupena přibližně polovinou, u žen to jsou dvě třetiny. Stejně tak ženy mají dvojnásobně větší podíl vůči mužům ve vázané činnosti. Naopak u mužů je třetinově zastoupena živnost řemeslná, zatímco u žen je to jen 16 %.

skoleni_15_4

Mezi podnikáním mužů a žen existují i regionální rozdíly. Nejvíce mužů podniká v jihovýchodní oblasti ČR, následuje Praha a oblast severovýchodní. Region s největším nárůstem mužů od roku 2009 je Praha, kde čistý přírůstek podnikatelů dosáhl skoro 16 tisíc. Region s největším poklesem počtu podnikatelů od roku 2009 je severozápad, kde je poklesl počet podnikatelů o 3430. Nejvíce žen podniká naopak v Praze, následuje jihovýchodní a severovýchodní oblast. Region s největším nárůstem podnikatelek od roku 2009 je stejně jako v případě mužů Praha, kde přibylo 22 tisíc podnikatelek. V žádném regionu se pak počet podnikatelek od roku 2009 nesnížil.

Posledních šest let jsou ženy v zakládání nových živností o řád aktivnější než muži. Drobné služby, malý obchod, poradenství nebo vzdělávací podnikatelská činnost se začíná stávat doménou začínajících podnikatelek, které se prosazují na bázi důslednosti, zdravé rafinovanosti a nadšením pro věc. Hlavním důvodem vstupu žen do podnikání je jednak snaha o vlastní nezávislost a vyváženost rodinných příjmů, řada z nich ale začíná podnikat, protože jim zaměstnavatel neumožní pružnější pracovní dobu, například po mateřské, uzavřel Karel Havlíček, předseda AMSP ČR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).