Hlavní navigace

Naučte se pravidlo 7 minut, chrání tělo před stresem z podnikání. Jak na to?

19. 3. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Stres je běžnou součástí života, nevyhýbá se ani podnikání. Jak však proti němu bojovat, aby nám nepřerostl přes hlavu? Vyzkoušejte pravidlo 7 minut.

Stres je stav organismu či jeho odezva na stresor, tedy pro nás negativní příčinu. Tělo se v tomto okamžiku přepíná do módu na boj, tedy dává do pozoru všechny své síly. Stres způsobuje u těla obrovský výdej energie a tělo nerozlišuje, odkud tuto energii čerpá.

Projevuje se pak v kombinaci psychiky i tělesna. U těla si začínáme uvědomovat svalové napětí a další symptomy, jako je změlčení a zrychlení dechu, pocení, silné bušení srdce a nervozitu. V tomto bodě se začíná aktivovat obranný mechanismus těla, který velí buď bojovat, nebo utéci. Ani jedno si však podnikatel nemůže v průběhu dne dovolit. Nejrychlejší metodou je uvědomění si svého dechu. Prostě se zastavit, přerušit činnost, kterou děláte, zavřít si oči a jednu minutu (ne méně) vědomě dýchat, tedy nijak dech netlačit, ale jen následovat pohyb dechu od nosu přes plíce až přes bránici do břicha, řekl serveru Podnikatel.cz Michal Petr, psycholog a terapeut.

Podle něj je další funkční metodou silně zatnout při nádechu svalové skupiny, chvilku v nádechu vydržet a poté s hlubokým výdechem se uvolnit. Tento způsob označujeme také jako progresivní relaxaci, tedy uvolnění svalového napětí.

Dlouhodobý stres může způsobit syndrom vyhoření

Největší překážkou pro podnikatele je pak dlouhodobý stres, který je navíc spojen s vysokým pracovním vypětím. To vše se může obrátit v tzv. burnout syndrom, tedy syndrom vyhoření. Člověk se pak stává apatickým, ztratí u svého oboru zájem a nadšení, cítí se velmi vyčerpán a unaven. To ostatně popisuje na svém blogu podnikatel Jarek Mikeš: Mě burnout potkal před několika lety, kdy jsem byl ještě napůl zaměstnanec jako SEO konzultant v jedné IT firmě a zároveň jsem byl OSVČ (připravoval jsem se na založení svého prvního s.r.o.). A musím říci, že to je zkušenost, kterou už nikdy nechci zažít. Odpadl jsem na celý měsíc a další půlrok mi trvalo se dát dohromady. Nebyl jsem schopen se na nic koncentrovat. Každá věc mi neskutečně lezla na nervy. Celou dobu jsem byl na nemocenské a byl jsem rád, že jsem se z toho dostal.

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Nehledejte si další práci, naučte se relaxovat. 

S dlouhodobým stresem se tak často potýkají výkonově zaměření lidé, kteří místo koníčků hledají další obtížné projekty, které jim spíše berou, než dávají. Proto je důležité věnovat se i mnoha maličkostem v každodenním životě. Každé vzpomenutí na sebe a např. hluboké nadechnutí či protáhnutí se nás navrací ke zdraví, říká psycholog a psychoterapeut Vítek Čelikovský.

Zvládnutí technik na zvládnutí stresu je jedna věc, pokud je však budeme aplikovat pouze krátkodobě a jednou denně, stresu se úplně nezbavíme, ba naopak, tělo jen připravujeme na další úmorný boj, který nás může připravit o všechno.

Duševní hygieně bychom se proto měli v průběhu dne věnovat tolikrát denně, kolikrát potřebujeme. Pokud o sebe nebudeme pečovat, pak i pracovní výkony se budou nenápadně a dlouhodobě snižovat. Organismus potřebuje v průběhu náročného dne alespoň 21 minut na odpočinek, ideálním časem je proto doba po pracovním obědě, ale ani to v dnešní době nikdo nepraktikuje.

Jak na techniku 7 minut

Psycholog Michal Petr proto radí vyzkoušet techniku 7 minut. Provádějte techniky třikrát denně 7 minut, protože 7 minut je nejkratší doba, za kterou naše tělo může dovolit upadnout do útlumu, abychom pak byli opět odpočatí a více bystří, v posledku více efektivní. Protože když jsme unavení a přetížení, děláme více chyb, a i takto krátký odpočinek nás může velmi rychle zregenerovat, tvrdí Petr.

Stejně dobře může napomoci i krátká procházka nebo protažení se na čerstvém vzduchu. Ve volném čase je pak nutné se věnovat jiným než pracovním aktivitám. Může se jednat o sport, kulturní vyžití či různé druhy relaxace a bioenergetických cvičení. V Česku se také stále více vžívá trend navštěvovat psychologa. Není to věc, za kterou by se musel kdokoli stydět, naopak. Úkolem psychologa je práce s motivací dotyčného, vracení k základům a smyslu práce, potvrzuje Čelikovský.

 

Přemýšlejte o sobě, co je v nás zdravé

Další metodou, jak proti stresu bojovat, je pozitivní psychologie. Jedná se v překladu o hledání a používání zdrojů, které v sobě máme. Snažíme si uvědomit, co je v nás zdravé, jaký máme potenciál a jaké konstruktivní změny můžeme ve svém životě provést: V rámci duševní hygieny se může projevit jako pozitivní myšlení, uvědomění si životních priorit, adekvátní péče o své zdraví a vztahy lidí nejen pracovních, ale i osobních a intimních, doplňuje Petr.

Brand24

Pokud se naučíte se stresem žít a víte, jak na něj, můžete naopak svůj výkon zvýšit, což ostatně potvrzuje na svém blogu i Mikeš: Jsem schopný máknout si 16 hodin denně a udržet toto tempo i po několik dní. Stále občas pracuju do 4 hodin ráno a vstávám na devátou. Dávám sobě spousty úkolů a také jich o to víc přijímám.

A rada na závěr od Čelikovského: pokud jste podnikatel, který zvládá mnoho úkolů, ale nedochází k uspokojení, k radosti z vykonaného úkolu, je to první varovný signál, že s vámi není něco v pořádku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).