Hlavní navigace

Návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti míří zpět do Sněmovny. Kvůli chybám

12. 8. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Senát vrací návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti zpět do Sněmovny. Upozornil na chyby spojené s odečtem zaplacených úroků od základu daně z příjmů.

Vláda původně spolu se zrušením daně navrhla, aby si lidé u nových úvěrů na bydlení už nemohli odečítat zaplacené úroky od základu daně z příjmů. Sněmovna pak odhlasovala pozměňovací návrh, který odpočty zachovává, ale jsou v něm legislativní chyby, které by odpočet znemožnily.

Senát proto dnes návrh poslal zpět do Poslanecké sněmovny. Chce pozměňovacím návrhem opravit legislativní chyby v té části předlohy, která zachovává možnost odpočtu úroků z hypotéky od základu daně z příjmů. Cíl návrhu, tedy zrušení daně z nabytí, však zachovává, stejně jako možnost odpočtu úroků. 

Psali jsme: Zruší se daň z nabytí nemovitých věcí. Koho se bude úleva týkat?

Vláda původně spolu se zrušením daně navrhla, aby si u nových úvěrů na bydlení poskytnutých po 1. lednu 2022 nemohli kupující odečítat zaplacené úroky od základu daně z příjmů. Sněmovna poté při závěrečném schvalování přijala pozměňovací návrh, který odpočty zachovává. Snižuje však nejvyšší možnou částku z nynějších 300 000 korun na polovinu.

Psali jsme: Schillerová trvá na zrušení odpočtů u nových hypoték a daně z nabytí nemovitostí

Senátní pozměňovací návrh kromě jiného stanovuje, že se na úvěry poskytnuté do konce letošního roku bude vztahovat limit odpočtu úroků 300 000 korun. Na úvěry poskytnuté od příštího roku už jen nový limit 150 000 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).