Hlavní navigace

Návrh zákona o vypořádání majetkových podílů byl schválen

2. 7. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Na dnešním zasedání Vláda schválila návrh zákona o vypořádání majetkových podílů v družstev, na které vznikl oprávněným lidem nárok v souvislosti s převodem zemědělských družstev v minulém desetiletí minulého století. Cílem předloženého návrhu zákona je uzavřít problematiku narovnání majetkových vztahů v družstvech stanovenou transformačním zákonem z roku 1992. Chceme spravedlivým způsobem zabránit přenosu povinnosti vypořádat nároky oprávněných osob z části osob povinných na stát, uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Problémem v devadesátých letech bylo, že vypořádání majetkových podílů se vůbec nevyvíjel v souladu se smyslem zákona. Nynější stav v sobě nese známky zvýhodnění určité skupiny osob na úkor ostatních účastníků tohoto transformačního a restitučního procesu, informuje Ministerstvo zemědělství. V 238 případech z celkových 1208 zůstala transformovaná zemědělská družstva dodnes družstvem a plní své povinnosti ve vydávání náhrad oprávněným osobám. Ostatní družstva byly majetkově přetransformovány a největší výhodu v tomto procesu se dostalo oprávněným osobám, které se staly členy nově vzniklých společností na úkor těch oprávněných osob, které se členy nově vznikajících společností nestali.

Tyto oprávněné osoby, které se nestaly členy transformovaných zemědělských družstev, byli povinni ponechat veškeré majetkové podíly po 7 let ve správě družstev. Během tohoto období nesměli o svých podílech nijak rozhodovat a ani se bránit převodu majetku do založených společností. Celkový počet těchto poškozených osob je odhadem nyní okolo 100 000 a celková částka, která činí nevypořádání majetkových podílů je přibližně 10 miliard korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).