Hlavní navigace

Navzdory EET i nedostatku lidí nejvíce plátců DPH podniká v oblasti stravování

29. 8. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

V ČR aktuálně podniká 504 337 plátců DPH a jejich počet se letos zvýšil o 2459. Nejvíce nových registrací k DPH je v segmentu stravování.

Ač by se mohlo zdát, že regulace a nové povinnosti v podobě elektronické evidence tržeb nebo zákazu kouření či nedostatek pracovní síly na trhu práce negativně ovlivní segment stravování, neděje se tak.

EET a zákaz kouření jako brzda? Nikoliv

V první polovině letošního roku bylo k DPH registrováno 12 547 nových subjektů, zatímco u 10 088 firem byla registrace zrušena. Jak uvádí společnost Bisnode, nejvíc nových registrací k DPH je v letošním roce právě v segmentu stravování.Podnikání v gastronomii se těší velké oblibě, a to navzdory zavedení EET, vysoké konkurenci a nedostatku pracovní síly, dodala Petra Štěpánová, analytička ze společnosti Bisnode.

Psali jsme: Elektronická evidence tržeb byla v České republice zavedena v prosinci 2016. První vlna dopadla na pohostinství. Likviduje EET gastrobyznys? Ročně přibývají stovky nových restaurací

Mezi plátci DPH jsou se 44 % nejvíc zastoupeny společnosti s ručením omezeným (219 752) a s 42 % živnostníci (213 947). Akciové společnosti se na populaci plátců DPH podílí jen necelými 3 %. V rámci nejoblíbenějších právních forem pro podnikání v ČR je největší podíl, přes 54 %, plátců DPH mezi akciovými společnostmi, s 46 % následují společnosti s ručením omezeným a mezi živnostníky je 11 % plátců DPH. 

Daně x

Rozložení plátců DPH v regionech ČR s výraznými rozdíly

Jihomoravském a Středočeském kraji sídlí téměř polovina všech plátců DPH. Celorepublikovým statistikám se ale vymyká hlavní město, kde má sídlo nejvíc plátců DPH. Jde o 129 826 firem, tedy čtvrtinu ze všech firem, které jsou plátci DPH a pětinu firem s pražskou adresou. Necelými 12 % se na populaci plátců DPH shodně podílí Jihomoravský a Středočeský kraj.

Více v článcích Stovky vesnických hospod už ukončily činnost kvůli #EET. Přestaly odebírat pivo nebo Stovky hospod končí kvůli #EET, pivovary navíc varují před další vlnou krachů

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).