Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Knihu jízd nepalte, ne každému se výdajový paušál vyplatí od JFK - Je to přece jednoduché. Pokud chcete, aby si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 8. 2009 1:02

    JFK (neregistrovaný)
    Je to přece jednoduché. Pokud chcete, aby si mohl jak plátce DPH, tak neplátce DPH uplatnit paušální částku 5 tisíc, používám auto jen pro firemní účely, pak by bylo rovné pro oba z hlediska daně z příjmů aby si plátce DPH mohl nákupy za pohonné hmoty uvádět do evidence nebo do účetnictví jako náklady nespadající do daně z příjmu a přitom si tak mohl odečíst hodnotu z nákupu, která připadá na DPH. Prostě by platilo jednoduché omezení, že si plátce DPH bude zakládat nákupní doklady k účetním dokladům a DPH si bude moci uplatnit pouze maximálně připadající na základ daně 5 tisíc Kč, což by dnes bylo předpokládám při 19% DPH v průměru 950 Kč/měsíčně a vyšší částku by si u DPH nemohl prostě uplatnit. Samozřejmě, pokud by plátce DPH nedoložil nakoupené pohonné hmoty do výše základu DPH 5000 Kč, ale na nižší částku, mohl by si pak uplatnit pouze nižší částku za DPH dle skutečného nákupu. Jednoduše by se mělo v zákoně o DPH uvézt, že plátce DPH si může maximálně na paušál 5 tis. Kč/měsíc - uplatnit při prokázání nákupu pohonných hmot - bez evidování knihy jízd - částku 11400 Kč, což je maximální DPH 19% u základu 12 měs. *5 tis, což je 60 tisích Kč/ročně.
    Pokud by si plátce DPH nemohl připadající výši DPH na prokazatelně nakoupené pohonné hmoty uplatnit, tak není zákon v tomto případě rovný pro plátce DPH a měli by ho okamžitě upravit, abychom tu neměli další paskvil.
  • 20. 8. 2009 1:21

    jezevec (neregistrovaný)
    ale tak ono to samozřejmě dopadne tak, že malopodnikatelé si uplatní paušál, a účtenky od ropy prodají nějakému kamarádovi s větší firmou za dph, no.
    spíš je mi divné, že taková kravina mohla vůbec někoho napadnout, a co se kvuli tomu nadělalo humbuku, . . . .
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).