Hlavní navigace

Neběhejte s přiznáním na úřad, využijte elektronické podání. Jak na něj?

14. 3. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Poplatníci stále v hojné míře podávají daňové přiznání osobně na úřadě, přitom elektronický způsob podání je mnohem komfortnější. Jak na něj krok po kroku.

Nejzazší termín pro odevzdání daňového přiznání připadá v letošním roce na pondělí 1. dubna. Týká se těch, kteří nevyužívají služeb daňového poradce. Podnikatelé s daňovým poradcem pak mají lhůtu o tři měsíce prodlouženou a přiznání musí odevzdat do pondělí 1. července. Do 1. dubna ale musí příslušnému finančnímu úřadu tuto skutečnost doložit. 

Jedna z možností, jak podat daňové přiznání, je elektronicky. Finanční správa nabídla na svých webových stránkách návod, jak na to.

Kdo je povinen podávat daňové přiznání online?

Finanční správa upozorňuje na důležitý fakt, který se týká všech, co mají zpřístupněnou datovou schránku nebo zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Právě ti jsou totiž povinni podávat daňová přiznání elektronicky. 

Stahujte interaktivní daňové přiznání s přehledy jak pro zdravotní pojišťovnu, tak pro OSSZ

Jak podat přiznání online? 

Pokud zvolí poplatník elektronický způsob podání, vyplnění formuláře bude mít snazší. K dispozici je průvodce, který pomůže s celým procesem vyplnění, provede automatické výpočty a zkontroluje správnost vyplněných údajů

Finanční správa doporučuje pro elektronické zaslání daňových přiznání využít aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu (EPO) na webu, uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Po správném vyplnění formuláře v aplikaci EPO je možné přiznání odeslat několika způsoby:

  • Je možné odeslání s uznávaným elektronickým podpisem (ZAREP).
  • Daňové přiznání lze odeslat také bez elektronického podpisu. Je ale nutné po vyplnění přiznání vytisknout Potvrzení o podání, které je v aplikaci ke stažení po úspěšném odeslání přiznání a do 5 kalendářních dnů ho doručit na finanční úřad.
  • Další možností je přiznání uložit k odeslání do datové schránky a poté ho odeslat ve formátu XML do datové schránky správce daně.

Poplatníkům, kteří mají zpřístupněnu datovou schránku a nemají uznávaný elektronický podpis, finanční správa doporučuje vyplnit a odeslat přiznání v aplikaci EPO a při odeslání zvolit: „Ověření identity přihlášením do datové schránky“. Jedná se o způsob podepsání podání pomocí přihlašovacích údajů do datové schránky. Tato nová možnost je určena pro všechny oprávněné a ověřené osoby, které mají v datové schránce právo odesílat písemnosti.

Pro snazší pochopení nabízí Finanční správa ČR návodný instruktážní leták: Elektronické podání daňových přiznání prostřednictvím aplikace EPO

skoleni_15_4

Snazšího vyplnění lze využít i bez online podání

Aplikaci EPO mohou využít i poplatníci, kteří nechtějí přiznání poslat elektronicky. V aplikaci si ho stejně mohou za pomoci průvodce vyplnit, vyplněný formulář vytisknout a podepsaný odnést na finanční úřad.

Vyplnění daňových formulářů je možné provést v jakémkoliv standardně nastaveném, moderním prohlížeči internetu. Pouze v případě použití elektronického podpisu doporučujeme provést kontrolu nastavení počítače, která je v aplikaci EPO dostupná, upozorňuje Richterová. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).