Hlavní navigace

Nebojte se pustit do podnikání, i když vám ještě teče mléko po bradě

16. 1. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte nutkání začít s podnikáním, ale máte pochybnosti, protože je vám jen kolem dvaceti a nemáte bohaté profesní zkušenosti? Věřte, že věk není překážka.

Nesetkáváme se s žádnými problémy kvůli našemu věku (podnikat jsme začali v 21 letech). Obchodní partneři reagují pozitivně, mají radost, že všichni nechtějí pracovat ve státní správě nebo v korporátu. Občas s úsměvem říkají, že jsme ve věku jejich dětí. Nikdy se nám nestalo, že by jednání krachlo kvůli ročníku narození.

Zkuste požádat o pomoc nejprve rodinu

Je přirozené, že kolem dvaceti let nemáte našetřené statisíce, které byste mohli použít jako základní kapitál k podnikání. Zkuste vaši situaci vysvětlit nejbližším rodinným příslušníkům. Nám pomohli. David si vybral své stavební spoření a já dostala od prarodičů peníze, které mi šetřili na studium.

Nebáli jsme se krachu a zadlužení. Prvotní investice do strojů na výrobu a do lahviček byla asi 450 tisíc. Věděli jsme, že když tyto peníze utratíme, nebude nepřekonatelný problém je vydělat zpět. Když si půjčíte peníze od rodiny, netrápí vás úroky, termíny splátek atd. Určitě je ale dobré každý měsíc splácet alespoň něco. Výhodou také je, když mají vaši rodiče s podnikáním vlastní zkušenosti. Mají pak větší pochopení a můžou vám poskytnout cenné rady.

Nejlepší je škola života

Uvědomte si, zda je pro vás studium vysoké školy důležité, proč studujete a co vám titul přinese. Já dostudovat chci, protože mě škola baví a je mi přínosem v podnikání. Zároveň jsem ve škole získala plno kontaktů, které zapojuji do práce. David dostudovat nechtěl, mít vlastní firmu je jeho sen už odmalička.

Pokud máte stejný postoj jako David, věřte, že reálný život vás naučí víc než roky strávené ve školní lavici. V podnikání je úplně jedno, jestli máte titul nebo ne. Za celou dobu se nás na něj nikdo nezeptal. Naopak hodně úspěšných podnikatelů nemá vystudovanou vysokou školu a těží z toho, že začali podnikat v útlém věku a získávali cenné zkušenosti. Ve třiceti letech mají za sebou všechny trable podnikatelů začátečníků a konkurenční výhodu oproti čerstvým absolventům vysokých škol.

Pozorovat vývoj našich zaměstnanců je ta nejlepší motivace

Jednou z největších výzev mladých podnikatelů je sestavení vlastního týmu. Každý podnikatel časem dospěje do stadia, kdy na všechny úkoly nebude sám stačit. Takže musí najít a najmout ty nejlepší. Ve dvaadvaceti letech jsme samozřejmě neměli žádné zkušenosti s řízením lidí. Většina uchazečů byla profesionálně starší a kvalifikovanější, než jsme my dva.

Rozhodli jsme se tedy poslechnout intuici a vybrali ty, kterým se líbil náš produkt a celková filozofie firmy. Jsme proto jedna velká parta mladých lidí s průměrným věkem 26 let, táhneme za jeden provaz a vyznáváme stejný životní postoj. Nejsme ještě profesně hotoví lidé, často pracujeme metodou pokus – omyl a učíme se z chyb, navzájem si všichni pomáháme a je fajn vidět, jak se vyvíjíme a sbíráme zkušenosti.

Brand24

Rozhodnutí dát na intuici a hledět spíš na lidskou než profesní stránku se ukázalo jako to nejlepší. Našim zaměstnancům necháváme volnou ruku, nepodezříváme je, že dělají svou práci špatně nebo že pracují míň, než by měli. Důležité je si říct, kdo má za co zodpovědnost, napsat si úkoly, aby si jeden nemyslel, že to udělá ten druhý. Myslím, že je to správná cesta, která se nám vyplácí. Všichni máme pocit, že tvoříme společně něco, co na českém trhu chybí.

Závěrečná rada pro začínající mladé podnikatele  

Uvědomte si, že čím víc času a energie do svého projektu vložíte, tím větší úspěch zaznamenáte. Nesmíte litovat vynaloženého úsilí, času ani peněz. Počítejte s tím, že nebudete mít finance na dovolené a na bujaré večírky. Ale věřte, že se to vyplatí. To zadostiučinění, když vidíte na ulici lidi s vaším produktem, je mnohem lepší odměna než kocovina po probdělé noci v baru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spoluzakladatelka firmy Nemléko, která vyrábí stejnojmenný produkt. Jedná se o rostlinná mléka z mandlí nebo máku, která jsou doslazována pouze datlemi. Firmu založila a vede společně s přítelem Davidem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).