Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nebojte se pustit do podnikání, i když vám ještě teče mléko po bradě od Ladin - V době kdy velká část malých živnostníků zvažuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2018 7:30

    Ladin (neregistrovaný)

    V době kdy velká část malých živnostníků zvažuje jak z toho podnikání ven tak to je dobrá rada.
    Společnost je rozdělena vytváří se uměle nenávist proti všem živnostníkům.
    Neúměrný tlak úřadů, i malý živnostník, který dělá sám bez zaměstnanců, podává elektronicky Kontrolní hlášení, přiznání k DPH, musí mít datovou schránku atd.
    Dělám stále stejnou práci v podobném rozsahu.
    Když jsem začínal tak bylo DPH 5% a 9%, odvody na zdravotní pojištění se dávaly do nákladů.
    Koupil jsem si v papírnictví Peněžní deník a propisovačku.
    Dnes musím mít PC program pro účetni, internet, neustálé nervy co si na mě byrokracie vymyslí.
    Je mi již 60 let a chystám se utéci do předčasného důchodu.
    Zažil jsem komunisty a jejich nenávist k soukromým živnostníkům a nic se nezměnilo.
    Vládl nám slovák Husák a dnes slovák Babiš.

  • 16. 1. 2018 20:54

    aster (neregistrovaný)

    Dobrá rada, jo? Aha. V poslední době narážím v oboru na spoustu takových "čumáčků", které sponzorují tatínci - tlačí dolů nejen ceny, ale hlavně úroveň - a to je horší, jenže lidé slyší právě na ty ceny...
    Vám je to fuk, co, jenže my, co nám do důchodu zbývá ještě tak cca 15 let (možná) my to vnímáme trochu jinak.

  • 18. 1. 2018 8:52

    vera (neregistrovaný)

    Odvod zdravotního a sociálního pojištění za zaměstnance se do nákladů dávají stále. DPH je vyšší a zákon o DPH je složitý jak žebřiňák, v tom máte pravdu. Ale OSVČ má ulehčenou práci tím, že může uplatnit náklady v procentuální výši. Řemeslné živnosti 80% z výnosů, další činnosti 60%, z pronájmů podle § 10 ZDP je to, tuším 40%. Každý rok zpracovávám kupku daňových přiznání řemeslníkům i jiným OSVČ. Pokud má OSVČ takové příjmy, že se musí zaregistrovat k DPH, pak vede účetní deník. Pokud vím, k DPH se musí povinně přihlásit, když má příjmy 12 měsíců po sobě jdoucích, tuším milion.
    Když jste plátce DPH, je lepší být s.r.o. a vést podvojné účetnictví.
    Problém většiny podnikatelů je, že své příjmy, považují za absolutně své a nepamatují na to, že po skončení roku budou odvádět. Nejvyšší část odvodu OSVČ dělá sociální pojištění. Mám klienty, kteří během roku všechno utratí a v březnu následujícího roku si na odvody berou úvěr, protože si neplatili zálohy na sociální a zdravotní. Ale všechno utratili, kolikrát za capiny. Mám klienty, kteří vedou s.r.o. už přes 15 let, žijí z platu, který si určili a zatím se jim vede dobře.
    Když jste zaměstnanec a vyděláte, např. 40 tisíc, tak z toho téměř 10 tisíc odvádíte. A ještě za vás odvádí zaměstnavatel. OSVČ s 80% náklady může ročně vydělat 828 tisíc ročně, aniž by odváděl daň. Přepočítejte si to, u daně se dostanete na nulový odvod. Zdravotní zaplatit musí jako každý občan. Je pravda, že existují pobudové, kteří nemají zaplaceno ZP, ale snad nechcete patřit mezi ně. Těmto lidem, když se skácí na ulici, tak je odvezou do nemocnice, poskytnou jim základní ošetření a hned je zase pustí na ulici. No a placení sociálního, to máte na důchod, a na příspěvek v nezaměstnanosti. Teď momentálně je jeden známý nezaměstnaný a prostě on bude nezaměstnaný, on dostává 5 tisíc měsíčně a bude nezaměstnaný až do konce března. Před rokem 1989 to bylo příživnictví, dnes nezaměstnané platíme z daní my všichni. Pro začínajícího podnikatele je skutečně dobré opřít se o rodinu, nedávám svým dětem peníze do podnikání, ale pomáhám jim s administrativou, s účetnictvím, naopak oni mi musí za moje služby platit. Sice na dohodu, symbolickou částku, ale cizímu by platili mnohem víc.

  • 18. 1. 2018 10:14

    aster (neregistrovaný)

    Zajímavé - no, pokud si někdo myslí, že je výhodnější místo pravidelných měsíčních odvodů to pak zaplatit všechno najednou a ještě na to "zapomene", takže si na to musí vzít úvěr, tak je to vůl a ty problémy má právem.

    A pokud se týká dočasné nezaměstnanosti - co když máte výrazně sezónní práci, takže v zimě nemáte možnost pracovat = žádný příjem - z čeho pak má člověk platit všechny odvody? Jedna možnost je, nacpat státu do chřtánu to, co člověk vydělal v sezóně nebo ten čas přečkat na pracáku...je to příživník? Můžete namítnout, že se může na ty 3 - 4 měsíce nechat zaměstnat - to jistě, za předpokladu, že ho někdo zaměstná...že. A OSVČ když skončí k 1.11. dostane tu nejnižší podporu - žádných 5000! Může si k 1.1. podat přiznání a počkat si na nový výměr, mezitím se může jít pást a ovšem zpětně mu to nikdo neproplatí a od března už zase maká.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).