Hlavní navigace

Necelých 300 tisíc živnostníků podalo daňové přiznání po termínu. Co jim hrozí?

11. 4. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podat daňové přiznání v těchto dnech už bude s pokutou. Poslední možnost odevzdat přiznání bez jakékoli sankce byla v pondělí.

Jak se ukazuje, čeští podnikatelé nechávají vše na poslední chvíli nebo ještě lépe po termínu.

V pondělí 8. dubna byla poslední možnost podat daňové přiznání bez sankcí za pozdní podání. Této možnosti po řádném termínu využilo necelých 300 tisíc fyzických osob podnikatelů a 72 tisíc právnických osob.

Finanční správa přijala 2 a půl milionu daňových přiznání

Celkově tak berňák vybral do pondělní půlnoci celkem 2 402 484 přiznání. Fyzické osoby jich podaly 2 055 852 a právnické osoby 346 632 podání.

Psali jsme: Udělali jste chybu v přehledu pro ČSSZ? Čtěte, jak ji můžete napravit

Kdo nepodal přiznání ani v průběhu pondělí, čeká ho sankce. Pokuta za opožděné tvrzení daně se začíná počítat ode dne následujícího po 5. pracovním dnu prodlení.

Sankce do 200 korun se neplatí

Pokuta se stanovuje jako 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení. Pokud ale pokuta nepřesáhne 200 korun, správce daně ji ani nepředepíše a podnikatel ji platit nemusí.

Psali jsme: Přehled pojišťovně musí odevzdat i ti, co nepodávali přiznání. Termín už vypršel

Pokud však podnikatel nepodá daňové přiznání vůbec, bude pokuta činit vždy minimálně 500 korun. Maximální výše pokuty je 5 % stanovené daně, a vždy maximálně 300 000 korun.

Termíny a pokuty se týkají pouze těch podnikatelů, kterým nezpracovává a nepodává daňové přiznání daňový poradce nebo advokát. Zde je lhůta až do pondělí 1. července 2019. Poplatník ale byl povinen tuto informaci sdělit správci daně nejpozději do 1. dubna 2019, a to na základě plné moci, která měla být i do tohoto data finančnímu úřadu doručena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).