Hlavní navigace

Nediskriminují se jen cizinci, restaurace odmítla obsloužit Čechy

27. 9. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Česky hovořícím spotřebitelům nebylo umožněno se v restauraci posadit ke stolu a provést objednávku, anglicky mluvící zákazníky však v klidu usadili.

Jiná restaurace zase diskriminovala z hlediska věku, kdy neumožňovala návštěvu dětí do 8 let věku. V rámci kontrol České obchodní inspekce (ČOI) však šlo o jediná dvě provinění z hlediska diskriminace spotřebitelů, na které inspektoři v druhém letošním čtvrtletí přišli.

Restaurace odmítla usadit Čechy

ČOI uskutečnila během druhého kvartálu letošního roku 139 kontrol a s diskriminací spotřebitelů se setkala jen při dvou z nich (1,4 %). Oba prohřešky zjistili kontroloři, kteří působí ve Středočeském kraji a v Praze. Jedna diskriminace byla z hlediska věku, kdy na webových stránkách restauračního zařízení byla uvedena informace, že restaurace není vhodná pro děti do 8 let. Na elektronický dotaz spotřebitele, zda je možné si v uvedené restauraci objednat stůl pro 4 dospělé osoby a 1 dítě ve věku 4 let, zaměstnanec restaurace elektronicky odpověděl, že v restauraci neakceptují přítomnost dětí do 8 let.

Čtěte také: Máte s sebou dítě nebo psa? Máte zákaz vstupu, hlásí hospoda. Dostala pokutu

Druhá diskriminace byla z hlediska národnosti, tentokrát však nemířila, jak bývá zvykem, na cizince, ale šlo o Čechy. Česky hovořícím inspektorům, v postavení spotřebitele, nebylo umožněno se v restauraci posadit ke stolu a provést objednávku, anglicky mluvícím spotřebitelům toto umožněno bylo, uvedl Jiří Fröhlich, mluvčí ČOI, který doplnil, že oba prohřešky diskriminace budou řešeny ve správním řízení.

skoleni_15_4

Ve 2. čtvrtletí 2019 nabylo právní moci v souvislosti s prokázaným diskriminačním jednáním 6 pokut v celkové výši 210 000 Kč (s ohledem na lhůty správního řízení se jedná o prokázání diskriminačního jednání v předešlých měsících).

Tip na další obsah

Podívejte se na kavárnu, ve které bojkotují EET.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).