Hlavní navigace

Nedostatek pracovníků nevyřeší ani rostoucí mzdy

9. 11. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Bleskový průzkum Hospodářske komory ČR mezi nejvýznamnějšími českými firmami nijak nepřekvapil. Cílem průzkumu bylo zjistit, s jakým nárůstem počtu pracovníků a zvyšováním mezd v příštím roce počítají. Z výsledků vyplynulo, že téměř 75 procent firem bude v příštím roce přijímat nové pracovníky, přičemž mzdy porostou téměř ve všech společnostech, které se ankety zúčastnily. Situace v zemi, kde ekonomika roste, firmy se rozvíjejí a kvalifikované síly zoufale chybí, je zcela předvídatelná, uvedl prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek.

Tři čtvrtiny oslovených firem plánuje zvýšení počtu pracovních sil většinou do deseti procent, přičemž narůstat by měly zejména počty výrobních dělníků, obchodníků a manažerů. Podle Drábka bude situace na trhu práce nahrávat v oblasti mzdových podmínek právě novým pracovníkům, kteří tak budou mít smělejší požadavky. Většina firem v dotazníku uvedla, že bude zvyšovat mzdy v rozmezí tří až sedmi procent. Drábek však předpokládá, že ani štědrá finanční motivace nevyřeší nedostatek pracovníků. Obzvláště stavební firmy a výrobní podniky jsou nuceny řešit nedostatek pracovníků importem pracovní síly ze zahraničí. Bez těchto pracovníků by prý česká ekonomika rostla pomaleji.

Kvalifikované lidi jsou firmy ochotny vyvažovat zlatem. A pokud ne zlatem, tak alespoň v průměru sedmiprocentním růstem platů v meziročním srovnání, který se bude výrazně lišit odvětví od odvětví a také pozici od pozice, dodal Drábek. Zároveň upozorňuje, že ne všechny firmy jsou schopné v konkurenčních podmínkách ustát sedmiprocentní zvýšení mezd. Jedná se především o firmy s vysokým podílem ruční práce na finálních výrobku, jako jsou např. textilní firmy, které si navíc potýkají i s nekalou konkurencí východoasijských dovozců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).