Hlavní navigace

Nejčastější chyby a omyly, které se vyskytují u daňových přiznání

25. 3. 2021
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos, podle licence: Rights Managed
V souvislosti s podáním daňového přiznání se objevuje celá řada chyb a nejasností. Udělejte si v tom jasno.

Na finanční správu se stále častěji obrací poplatníci s dotazy týkající se daňových přiznání. Nejasností a omylů je stále víc. Proto se úřad rozhodl omyly a nejasnosti vyvrátit a upřesnit, aby se jim poplatníci mohli vyvarovat.

Omyly a nejasnosti se týkají například vrácení přeplatku na dani, přesného termínu podání tiskopisů nebo nutnosti podávat přiznání k dani těch, kteří se přihlásili do režimu paušální daně. 

Vracení přeplatku na dani z příjmů

Pro ty, kteří si pospíšili s daňovým přiznáním a odevzdali ho již v lednu nebo únoru, aby přeplatek na daních z příjmů dostali co nejdříve, platí, že přeplatky se začínají zpracovávat a vyplácet až od 2. dubna 2021 (s ohledem na Velikonoce tedy reálně až od 6. dubna 2021). Pro vrácení přeplatku na dani je stanovena třicetidenní lhůta, která se začíná počítat od okamžiku, kdy skončila zákonem stanovená „uzávěrka“ pro podání daňového přiznání. 

Standardně tak v letošním roce vzniká přeplatek 2. dubna a lhůta pro jeho vrácení začíná ten den běžet. To znamená, že nejpozději 3. května 2021 musí finanční správa dát příkaz do banky na vrácení peněz. Toto se týká případů, kdy je stanovena daň v souladu s daňovým přiznáním, tzn. případů, kdy nebyl zahájen žádný kontrolní postup.

Podání přiznání k dani u OSVČ v režimu paušální daně

Paušální režim platí až pro rok 2021 a zálohy na paušální daň placené v letošním roce jsou zálohami roku 2021, živnostníci tudíž musí za rok 2020 přiznání k dani z příjmů podat.

Nové lhůty pro podání přiznání a sankce 

Prodloužení termínů pro podání daňových přiznání platí jak pro klasické formuláře, kde se termín posouvá do 3. května 2021, tak pro elektronická podání, kde nově platí termín 1. června 2021. Fakticky se však nejedná o posunutí termínů, ale o odpuštění sankcí za neodevzdání přiznání a zaplacení daně v zákonem stanovených termínech. Sankce se počítají od původních termínů. 

Když tedy letos podá poplatník přiznání v papírové podobě například až 10. května, počítají se mu sankce již od 1. dubna, nikoliv od 3. května, a prominutí sankcí podle předmětného generálního pardonu se na něj nevztahuje. Rozcestník termínů dokdy je nutné odevzdat daňová přiznání je dostupný na webu Finanční správy.

Krácení slevy na poplatníka jen za část ročního období

Základní sleva ve výši 24 840 Kč na poplatníka se nekrátí a v daňovém přiznání se uplatňuje vždy v plném rozsahu, bez ohledu na to, jak dlouho výdělečná činnost trvala.

Brand24

Chybějící podpisy

Před odevzdáním přiznání by neměl daňový poplatník zapomenout se na všechny formuláře ještě jednou podívat a zkontrolovat je. Pokud žádá v rámci daňového přiznání o vrácení přeplatku, je nutné podepsat přiznání i žádost o vrácení přeplatku. Jedná se totiž o dvě podání a obě musí být podepsána.

Uložení plné moci pro daňového poradce na finančním úřadě

Pro podání daňového přiznání prostřednictvím daňového poradce nebo advokáta nadále platí prodloužená 6 měsíční lhůta do 1. července 2021. Nově však nemusí být plná moc pro poradce uložena ve standardní 3 měsíční lhůtě u správce daně, ale stačí ji odevzdat až spolu s podáním daňového přiznání 1. července 2021.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).