Hlavní navigace

Nejen odklad přiznání, také přehledy OSVČ za rok 2020 půjde podat později

10. 3. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Vláda před pár dny schválila prodloužení lhůt pro podání daňového přiznání. Více času ale bude i na podání přehledů pro ČSSZ a zdravotní pojišťovnu.

Jak serveru Podnikatel.cz potvrdila ministerstva zdravotnictví a práce a sociálních věcí, chystá se i odklad lhůt pro podání přehledů. Zatímco ministerstvo zdravotnictví tak chce učinit novelou zákona, ministerstvo práce a sociálních věcí využije zmocnění ministryně pro odpuštění penále. Doposud nicméně není jasné, v jaké přesně nové lhůtě se přehledy budou podávat.

Co se dozvíte v článku
  1. Lhůta pro podání přiznání se posunula o měsíc
  2. Maláčová odpustí pokuty a posune i lhůtu pro přehled pro ČSSZ
  3. U zdravotka se lhůta zřejmě posune až na 1. července
  4. Loni na jaře se lhůty také posouvaly
  5. Vojtěch v létě zaspal a lhůtu prodloužil až po jejím vypršení

Lhůta pro podání přiznání se posunula o měsíc

Vláda před dvěma dny schválila návrh ministerstva financí na odklad lhůt pro podání daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2020, a to o měsíc. Kdo tedy podá přiznání v papírové podobě, může tak beztrestně učinit až 3. května. Jestli podnikatel odešle přiznání elektronicky, může to letos udělat až do 1. června. Od roku 2021 totiž platí novinka, že ti, kdo podají daňové přiznání elektronicky, mají lhůtu pro podání daňového přiznání prodlouženou o měsíc. Díky rozhodnutí vlády budou mít všichni nakonec o měsíc navíc.

K prodloužení lhůt opět, stejně jako v loňském roce, došlo skrze prominutí pokut za pozdně podané daňové přiznání a také doplatek daně z příjmů. Pozor ale na to, že odpustek platí jen tehdy, pokud přiznání a doplatek stihnete v náhradním termínu podat a zaplatit. Pokud nikoli, sankce se vám budou počítat už od dubna.

Maláčová odpustí pokuty a posune i lhůtu pro přehled pro ČSSZ

Jak zjistil server Podnikatel.cz od příslušných ministerstev, kromě lhůty pro podání přiznání se posunou i termíny pro podání přehledů OSVČ pro zdravotní pojišťovny a Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ). Každé ministerstvo ale zvolí jiný přístup.

Ministerstvo práce a sociálních věcí využije toho, že ministryně je zmocněna promíjet penále za opožděné platby sociálního pojištění. V návaznosti na rozhodnutí ministerstva financí pověří Českou správu sociálního zabezpečení, aby bylo automaticky promíjeno penále, tak aby mohly OSVČ podat přehled příjmů a výdajů bez sankce, pokud podají daňové přiznání v posunuté lhůtě, uvedlo serveru Podnikatel.cz tiskové oddělení ministerstva. Přesný termín ale ministerstvo nespecifikovalo.

Využijete odklad lhůt pro podání přiznání a přehledů?

U zdravotka se lhůta zřejmě posune až na 1. července

Ministerstvo zdravotnictví oproti tomu zvolí cestu novely zákona, ale podobně jako ministerstvo práce a sociálních zatím neupřesnilo novou lhůtu. Ministerstvo zdravotnictví zahájilo práci na novele zákona, kterou se posune termín pro podání přehledu OSVČ tak, aby tento termín nebyl dříve než měsíc po termínu podání daňového přiznání. Předpokládáme také stanovení jednoho termínu pro všechny OSVČ, přičemž podrobnosti nyní řešíme s pojišťovnami, sdělila serveru Podnikatel.cz Barbora Peterová, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Jak ale upřesnila Nicol Lenertová, mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví, lhůta by se u zdravotního pojištění měla posunout až na začátek července. Ministerstvo zdravotnictví připravuje novelu zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, která stanoví pro podání přehledu 2020 lhůtu na den 1. 7. 2021, a to pro všechny OSVČ bez rozdílu, tj. bez ohledu na to, zda podávají DP papírově či elektronicky či zda povinnost DP podávat nemají. Novela zákona bude projednávána ve stavu legislativní nouze, doplnila Nicol Lenertová.

Loni na jaře se lhůty také posouvaly

K posunu lhůt poprvé došlo kvůli koronakrizi už loni. Tehdy ministerstvo financí prodloužilo termín dokonce o 3 měsíce a přiznání se měla podávat až do začátku července. Následně zareagovala i ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí, a to stejně jako letos, tedy zdravotnictví novelou a sociální věci odpouštěním sankcí, které fakticky posunuly termíny pro přehledy až na srpen.

Vojtěch v létě zaspal a lhůtu prodloužil až po jejím vypršení

V červnu však vláda překvapila dalším posunutím lhůty pro podání přiznání a doplacení daně, a to až na 18. srpna 2020. Datum 18. srpna bylo zvoleno s ohledem na prodloužení lhůty pro projednání řádné účetní závěrky korporací.

Zatímco ministerstvo práce a sociálních věcí promptně zareagovalo dalším posunem lhůty pro přehledy pro ČSSZ na 18. září, ministerstvo zdravotnictví se k dalšímu prodloužení nemělo a tvrdilo, že by muselo novelizovat zákon, což by se už nestihlo.

Daně x

Vznikla tak situace, kdy první měla vypršet lhůta pro podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu (3. srpna), následně pro daňová přiznání (18. srpna) a jako poslední 18. září termín pro přehledy pro ČSSZ. Ačkoli žádný zákon nebrání tomu, aby OSVČ prvně podaly přehledy a pak teprve přiznání, standardní postup je opačný a v přehledech zpravidla vychází z přiznání (případně vše řeší zároveň). Jakmile tedy nedošlo k prodloužení lhůty u zdravotního pojištění, bylo víceméně i zbytečné prodloužení termínu pro podání přiznání.

Tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch sice následně vyjednal s pojišťovnami, že nebudou za pozdní podání dávat sankce, pokud OSVČ předloží přehled do 18. září, mělo to však drobný háček. Jednání s řediteli totiž přišlo 13. srpna, tedy 10 dnů poté, co vypršela zákonná lhůta pro podání přehledu pro zdravotní pojišťovnu a tedy 10 dnů po termínu, do kterého většina OSVČ již přehledy podala.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).