Hlavní navigace

Nejenom pivo v hospodách, „bordel“ u DPH trápí i vlekaře, veterináře či teplárny

18. 2. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Ačkoli nižší DPH podnikatelům pomáhá, zároveň jim v některých případech přidělává starosti. V sazbách totiž kvůli třetí sazbě DPH vznikl nemalý chaos.

Mediálně skloňované pivo přitom není jedinou problémovou komoditou. Už delší dobu též řeší stejné problémy veterináři, vlekaři a aktuálně i teplárny. Do třetí sazby DPH navíc v květnu spadne další zboží a služby.

Čtěte také: „Čapák“ vydělá díky nižší DPH na pivu přes 7 Kč, malým výčepům je ale k ničemu

Co se dozvíte v článku
  1. Třetí sazba DPH přinesla chaos
  2. Veterináři mají problémy s DPH už delší dobu
  3. Vlekaři hlásí komplikace od loňska
  4. Teplárnám se problém s DPH vyřeší v květnu
  5. Kde mohou hypoteticky vzniknout další problémy
  6. Třetí sazba vznikla původně jen pro pár položek

Třetí sazba DPH přinesla chaos

Když ministryně financí představovala na tiskové konferenci start posledních dvou vln EET a s tím spojených novinek, pohoršila se nad tím, že deník Blesk o chystaném snížení DPH na točené pivo napsal, že „To bude bordel“. Jak ale ukazují zkušenosti s dosavadní aplikací třetí sazby DPH, „bordel“ tu panuje už nyní. Dotčení podnikatelé sice snížení daně vítají, na druhou stranu jim však přináší komplikace. Politici totiž nedomysleli všechny souvislosti a situaci nezjednodušuje svými výklady ani finanční správa.

Veterináři mají problémy s DPH už delší dobu

Problémy už delší dobu řešínapříklad veterináři, u kterých došlo k rozdělení sazeb DPH na veterinární služby (21 %), veterinární léčiva (10 %) a krmiva včetně diet (15 %). Ne ve všech případech je prodej či výdej léčiv součástí služby a hranice mezi tím, kdy je součástí služby a kdy ne, je rozostřená s množstvím výkladových stanovisek. Přes modelové situace, k nimž se podařilo získat stanovisko GFŘ, však, jak známo, pravdu má obvykle správce daně. Velmi podobně to platí pro prodej klinických diet, uvedl serveru Podnikatel.cz Karel Daniel, viceprezident Komory veterinární lékařů ČR (KVL).

Jak upřesnila ekonomka KVL Edita Jelínková Hrdličková, aktuálně tedy platí, že pokud veterinář prodává určité preparáty bez své služby, tedy bez veterinární a léčebné činnosti, musí dodržet sazbu, za kterou dané léčivo pořídil. Jakmile je tam služba a léčivo, automaticky v případě plátce musí být sazba 21 % bez ohledu na sazby, za které zboží pořídil. Tyto sazby značně znevýhodnily veterináře provozující svoji činnost a zvýhodnily prodejce (lékárny a výrobce léčiv), podotkla Edita Jelínková Hrdličková.

Vlekaři hlásí komplikace od loňska

Před rokem zase změny DPH zamotaly hlavu vlekařům. Na začátku února 2019 totiž nabyla účinnosti novela zákona, která jim změnila sazby DPH. Zatímco v první snížené sazbě zůstaly lyžařské vleky, pozemní i visuté lanové dráhy nově spadly do druhé snížené sazby. Skiareály, které disponovaly jak lyžařskými vleky, tak lanovkou a prodávaly jeden skipas na oboje, tak tápaly, jak správně skipas zdanit. Finanční správa doporučila, aby kombinovaný skipas byl v režimu tzv. víceúčelového poukazu. Tedy výše DPH se nemusí vyčíslovat při prodeji, ale až po vyčerpání služby. Konkrétní sazba DPH je stanovena výpočtem podílu poskytnutých služeb (průchodů) na lanovkách/ vlecích za minulé období.

Podle Libora Knota, ředitele Asociace horských středisek ČR, je toto řešení sice komplikací, ale pozitiva snížení DPH převažují. Pomohlo to mírně snížit dopady jiných vstupů, které naopak zdražovaly náklady na provoz, a ve výsledku se to pozitivně promítlo i do téměř neznatelného růstu cen za jízdné na tuto zimní sezónu. Samozřejmě bychom uvítali, kdyby se DPH snížilo i na jízdné na lyžařských vlecích, ale to je po stránce legislativní (nepatří do zákona o drahách) a také vzhledem k aktuální situaci státního rozpočtu dosti komplikovaná záležitost, dodal serveru Podnikatel.cz Libor Knot.

Čtěte více: Vlekařům letos nemotá hlavu sníh, ale rozdílné sazby DPH na vleky a lanovky 

Teplárnám se problém s DPH vyřeší v květnu

Problémy s DPH aktuálně řeší i teplárny. Od ledna 2020 bylo totiž do třetí sazby DPH přeřazeno „teplo a chlad“. Nicméně pitná voda a vodné a stočné spadne do 10% sazby až od května. Problém vzniká u výměníků, které patří teplárnám. Nakupujeme vodu s 15procentní DPH, kterou bytovým družstvům bez další marže přefakturováváme a k tomu účtujeme teplo s 10procentní DPH. Přeme se s finanční správou, podle níž bychom měli účtovat teplou vodu coby zboží podle celního sazebníku se sazbou 15 procent, komentoval pro server iDnes.cz Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR. Problém nicméně zmizí v květnu, kdy se sazby na teplo i na vodu vyrovnají.

Kde mohou hypoteticky vzniknout další problémy

V květnu, v souvislosti se startem posledních dvou vln EET, ale zároveň mohou vzniknout komplikace u dalších služeb či zboží. Do třetí 10% sazby se totiž zařadí:

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany,
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, avšak s výjimkou stravovacích služeb, které jsou osvobozeny od daně podle § 57 až 59 zákona o dani z přidané hodnoty, a s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva),
  • úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné),
  • odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné),
  • služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech,
  • služby mytí oken prováděné v domácnostech,
  • opravy obuvi a kožených výrobků,
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků,
  • opravy jízdních kol,
  • kadeřnické a holičské služby,
  • půjčování nebo nájem knih,
  • pitná voda dodávaná odběratelům vodovodem podle zákona o vodovodech a kanalizacích,
  • e-knihy a audioknihy, omalovánky a mapy

Třetí sazba vznikla původně jen pro pár položek

Třetí sazbu DPH ve výši 10 % zavedla od roku 2015 Sobotkova vláda. Původně do ní patřily jen knihy, dětská výživa a léky včetně kontrastních látek, radiofarmak, antikoncepce či veterinárních léčiv. Při projednávání novely pak do ní poslanci zařadili i potraviny pro lidi trpící celiakií a fenylketonurií. Před rokem pak byla do snížené sazby zahrnuta i pozemní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel s výjimkou osobní dopravy lyžařskými vleky a také vodní hromadná pravidelná doprava cestujících a jejich zavazadel.

skoleni_15_4

Jak již bylo uvedeno výše, od května letošního roku navíc do druhé snížené sazby spadne další zboží a služby. Vláda si nicméně nemůže svévolně vybírat, co do snížené sazby (či snížených sazeb) zařadí. Evropská směrnice o DPH vyjmenovává zboží a služby, které lze do snížené sazby zařadit. Chaos mají ovšem na svědomí především tuzemští politici, kteří zboží a služby přeřazují mezi sazbami víceméně bez ladu a skladu.

Čtěte také: Třetí sazba DPH je chybou, odstartuje totiž vlnu lidové tvořivosti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).