Hlavní navigace

Nejsou lidi ve výrobě a bude hůř, varuje Hospodářská komora ČR

15. 10. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Zaměstnavatelé postrádají necelý půl milionu lidí ve výrobě, což ovlivní i ztráty na daních.

Je vysoký nedostatek zaměstnanců, stěžují si podnikatelé. Podle nich kvůli tomu zpomalí růst tuzemského hospodářství na 3,6 % a zpomalovat bude i v příštím roce na 3,3 %, vyplývá z nové prognózy Hospodářské komory ČR (HK ČR).

Komora další růst vidí černě. Podle ní poroste méně i průmysl a maloobchod. HK ČR vychází z výsledků šetření mezi podnikateli napříč odvětvími, obory i regiony. 

Firmy chtějí vyvíjet nové technologie, nemá je kdo vyrábět

Firmy se ocitly v klinči. Na jedné straně nemají dostatek pracovníků, a ačkoliv usilují o zefektivnění výroby novými technologiemi, dodací lhůty strojů se prodlužují, protože je na druhé straně nemá kdo vyrábět, podotkl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Taková situace tady ještě nebyla, tvrdí komora. Dokládají to podle ní data Úřadu práce ČR. Zaměstnavatelé totiž dnes postrádají přibližně o 200 tisíc pracovníků více než na hospodářském vrcholu v roce 2006.

Čtěte také: Hospodářská komora apeluje na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, aby ve svých návrzích a záměrech více myslela na podnikatele.

Ve skutečnosti je ale situace domácího trhu práce vážnější. Firmám dnes chybí už 440 tisíc zaměstnanců, tedy asi o 130 tisíc více než podle statistik uváděných na začátku října Úřadem práce ČR. Důvodem je, že zaměstnavatelé jsou si vědomi, že na pobočkách Úřadu práce ČR zaměstnance nenajdou, a tak nabídky vyvěšují rovnou na pracovních portálech či angažují personální agentury, doplnil Dlouhý.

Stát zbytečně zvyšuje počet státních zaměstnanců, varuje komora

Do popředí se dostává konkurenční střet soukromé sféry s veřejným sektorem. Podle HK ČR vysál stát z trhu práce 30 tisíc lidí, přitom do průmyslových zón míří další desítky firem, které se chystají zaměstnat tisíce lidí. 

Brand24

Čtěte také: Raději než zvyšovat minimální mzdu, snižte daňové zatížení včetně odvodů. Vyzývá vládu HK ČR

Podle analýzy Hospodářské komory ČR predikující vývoj trhu práce do konce roku 2019 tak firmám bude už v červnu příštího roku chybět 500 tisíc pracovníků, což poškodí nejen podnikatele, ale celou ekonomiku. Jen státní kasa letos přijde nejméně o 84 miliard korun na daních a odvodech, které by mohly být odvedeny v případě, že by volná místa byla obsazena. V roce 2019 potenciální ztráty dosáhnou dalších přibližně 110 miliard korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).