Hlavní navigace

Největší otloukánek epidemie? Hospody byly od března 2020 zavřené skoro 260 dnů

29. 12. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Mezi sektory, které epidemie a protiepidemická opatření zasahují nejvíce, patří gastro byznys. Od startu epidemie až dodnes musely restaurace zavřít skoro na 260 dnů.

Dalších více než 100 dnů pak měly omezenou otevírací dobu. Celkově tak byly výrazně limitovány rok.

Co se dozvíte v článku
  1. Epidemie již trvá skoro dva roky
  2. První vlna = 58 dnů uzavírky
  3. Druhá vlna = 50 dnů uzavírky
  4. Třetí a čtvrtá vlna = 150 dnů uzavírky
  5. Pátá vlna = 30 dnů omezené otevírací doby
  6. Necelé dva roky epidemie = rok omezení hospod

Epidemie již trvá skoro dva roky

Česko se s epidemií koronaviru potýká již více než rok a tři čtvrtě. Ruku v ruce s tím se neustále zpřísňují a rozvolňují protiepidemická opatření. Zatímco některých sektorů ekonomiky se opatření prakticky nedotkla, jiné obory jsou nějakým způsobem omezeny prakticky neustále. Mezi nejvíce takto postižené patří stravovací služby.

První vlna = 58 dnů uzavírky

Když byl 12. března 2020 v souvislosti s epidemií vyhlášen poprvé nouzový stav, mj. se s účinností od 13. března omezila otevírací doba restaurací, které musely mít zavřeno od 8 hodin večer do 6 hodin ráno. Zcela musely zavřít hudební a společenské kluby. Omezení otevírací doby však platilo pouze jeden den a s účinností od 14. března začal platit zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb a i restaurace tak mohly jen prodávat jídla s sebou. Spolu s restauracemi vláda uzavřela, s výjimkou prodejen potravin, lékáren, drogerií, čerpacích stanic, i obchody a další služby.

Uzavírka restaurací trvala až do 11. května, kdy opět mohly otevřít. Rozvolnění se však týkalo jen venkovních prostor a zahrádek. Zároveň začala platit režimová opatření, kdy restaurace musely umístit stoly tak, aby mezi jednotlivými zákazníky u různých stolů byly aspoň 1,5metrové mezery, pravidelně stoly a sezení dezinfikovat či zajistit, aby pracovník provozovny, který má zvýšenou tělesnou teplotu nebo jiné příznaky onemocnění COVID-19, nebyl v provozovně.

Od 25. května pak mohly hospody, za podobných režimových opatření, otevřít i své vnitřní prostory, omezila se nicméně otevírací doba od 6 do 23 hodin. Omezení otevírací doby vydrželo pak do konce června 2020 (na Karvinsku ještě déle). V první vlně tak byly prostory restaurace zcela zavřené 58 dnů, vnitřní prostory pak dokonce 72 dnů. Dalších 38 dnů pak musely mít omezenou otevírací dobu.

Psali jsme: Restaurace a hospody se otevírají. Jaká pravidla je nutné dodržet?

Druhá vlna = 50 dnů uzavírky

Druhá vlna pandemie odstartovala již během léta a k prvním omezením restaurací došlo 9. září, kdy se vrátilo omezení otevírací doby a restaurace tak musely zavírat o půlnoci a otevírat nejdříve v 6 hodin ráno. Omezení se ovšem týkalo “jen” Prahy, Středočeského kraje a Uherskohradišťska. 19. září nicméně se stejným omezením následovaly i ostatní kraje České republiky. Za další 4 dny, od 23. září, se zavíračka zkrátila na 22 hodin a vrátila se další režimová opatření, jako například povinné rozestupy mezi stoly. V pondělí 5. října 2020 začal opět platit nouzový stav a počet lidí v restauracích u stolu se omezil na 6. Od pátku 9. října se počet lidí u stolu snížil na 4 a restaurace musely zavírat nejpozději ve 20 hodin. Od 14. října se pak vrátil zákaz přítomnosti veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb a restaurace tak opět mohly prodávat pouze s sebou.

Zavřené zůstaly restaurace do 3. prosince, kdy mohly zase otevřít s režimovými opatřeními a také omezenou otevírací dobou od 6 do 22 hodin. V druhé vlně tak musely restaurace zůstat zavřené 50 dnů, dalších 25 dnů (v některých krajích ještě déle) měly omezenou otevírací dobu.

Psali jsme: Ve čtvrtek se otevřou restaurace i služby, zavíračka hospod bude ve 22 hodin

Třetí a čtvrtá vlna = 150 dnů uzavírky

Do startu třetí vlny epidemie tak šly restaurace s omezenou otevírací dobou, která se navíc od 9. prosince zkrátila na 20. hodinu večerní. K další uzavírce restaurací pro veřejnost pak došlo od pátku 18. prosince. Třetí vlna sice v lednu 2021 opadla, než ale vláda rozvolnila, odstartovala na začátku února čtvrtá vlna epidemie.

Restaurace následně musely zůstat zavřené do 17. května, kdy mohly opět otevřít zahrádky, a to s omezením otevírací doby 06:00 a 21:59 a “tradičními” rozestupy mezi stoly. Novinkou bylo zavedení podmínky OTN, kdy zákazníci měli nově mít buď očkování, nedávno prodělaný covid, či negativní test. Restauratéři nicméně tuto povinnost nemuseli kontrolovat. Od 31. května 2021 se otevřely i vnitřní prostory restaurací, a to bez omezení otevírací doby, ale s určitými režimovými opatřeními a podmínkou OTN. V třetí a čtvrté vlně tak byly restaurace zavřené 150 dnů, vnitřní prostory (a omezená otevírací doba) pak ještě dalších 14 dnů.

Psali jsme: Přehledně: Co se mění od pondělí 31. 5. v opatřeních a kdo může nově otevřít?

Pátá vlna = 30 dnů omezené otevírací doby

Po nástupu letošní podzimní (v pořadí již páté) vlny došlo s účinností k 1. listopadu k zpřísnění protiepidemických opatření pro restaurace, které musely začít splnění podmínky OTN u svých zákazníků kontrolovat, a to nejpozději před poskytnutím služby. Podobná pravidla už několik měsíců platila pro pořadatele kulturních či sportovních akcí nebo třeba kadeřnice.

Psali jsme: Hospody musí kontrolovat OTN. Budete překvapeni, kdo další to má za povinnost

Od 22. listopadu se podmínka OTN změnila na ON a přestalo tak být možné navštěvovat restaurace s negativním testem. Od pátku 26. listopadu se navíc vrátilo omezení otevírací doby a restaurace musely mít zavřeno 22. a 5. hodinou.

Psali jsme: Přehledně: Jaká opatření platí od pátku 26. 11. v maloobchodu a službách?

K posledním změnám došlo před několika dny, kdy s koncem nouzového stavu přestala od 26. prosince platit omezená otevírací doba, ale podmínka ON či režimová opatření typu 6 lidí u stolu zůstaly v platnosti. Od 29. prosince do 2. ledna pak platí upravená verze mimořádného opatření. V restauracích budou moci u jednoho stolu sedět namísto 6 osob jen 4 osoby s výjimkou těch, které žijí v jedné domácnosti. Od 3. ledna by se počet lidí u stolu měl opět zvýšit na 6. Během páté vlny sice nedošlo k uzavření restaurací, ale 30 dnů měly hospody a spol. omezenou otevírací dobu.

dan_z_prijmu

Psali jsme: Přehledně: Co se změní v opatřeních během svátků, přes Silvestra a v lednu?

Necelé dva roky epidemie = rok omezení hospod

Dosavadní účet tak za trvání pandemie a opatření vypadá následovně. 258 dnů musely mít restaurace zavřené provozovny pro zákazníky (vnitřní prostory ještě o několik týdnů déle) a dalších 107 dnů pak měly omezenou otevírací dobu. Dohromady tedy přesně rok – 365 dnů. Určitá režimová opatření navíc platila prakticky neustále.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).