Hlavní navigace

Nejvyšší správní soud ztrhal návrh paušální daně, pro drobné OSVČ je složitý

18. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Návrh na zavedení paušální daně je podle Nejvyššího správního soudu značně složitý a může prý vést až k tomu, že paušální odvod nebude v praxi využíván.

Jak navíc upozornil v připomínkovém řízení Nejvyšší správní soud (NSS), množství podmínek a jejich různé kombinace budou v praxi působit mnohé výkladové problémy a nejasnosti.

NSS ztrhal návrh paušální daně

Návrh novely zákona o daních z příjmů, který zavádí možnosti jednotného paušálního odvodu pro OSVČ, předložilo ministerstvo financí na konci ledna. Jak ale upozorňuje v připomínkovém řízení NSS, návrh má řadu nedostatků. Podle soudu je právní úprava obsahující řadu podmínek a s tím související důsledky pro „malé“ podnikatele, jimž především má být uleveno, značně složitá. Množství a vzájemná kombinatorika stanovených podmínek budou v praxi působit mnohé výkladové problémy a nejasnosti a ve svém důsledku mohou vést k tomu, že navržené řešení nebude v praxi vůbec používáno, varuje v připomínkách Michal Mazanec, předseda NSS.

Čtěte také: Paušální daň by letos činila 5378 Kč. Čtěte, kdo všechno ji bude moct využít

skoleni_15_4

Podle NSS si například nelze dost dobře představit, jak bude správce daně ověřovat, zda poplatník nepřekročí příjem 1 000 000 Kč, pokud by poplatník nebyl povinen dosažené příjmy nějakým způsobem evidovat. Poplatník totiž kromě toho, že nebude muset podávat přiznání, nebude mít za povinnosti ani vést fakticky žádné účetnictví (zákon mimo jiné nespecifikuje, co by měl vůbec vést). Je-li poplatník z režimu paušální daně vyřazen, stíhají jej tedy všechny standardní povinnosti. Je povinen tedy i vypočítat daň (a to i zpětně?) dle účetní evidence či účetnictví (které nebyl povinen vést?), v souvislosti s čímž mu rovněž vznikne následně příslušenství na dani. Jedná se tedy o „rozhodnutí“ se zásadním vlivem do práv a povinností daňového subjektu vyžadující kvalifikovanou formu a garanci možných prostředků účinné obrany, nikoli pouhý úřední záznam s vhodným vyrozuměním, podotkl Mazanec.

Jak má paušální daň vypadat

OSVČ budou mít možnost prostřednictvím jedné paušální platby vyřešit povinnosti přiznávat na třech různých formulářích daň z příjmu, sociální pojistné a zdravotní pojistné.  Využít by ji mohly všechny OSVČ, jejichž roční příjem nepřekročí 1 mil. Kč.

Paušální daň by se hradila měsíčně a skládala by se z minimální částky zdravotního pojistného, 1,15násobku minima sociálního pojistného a daně ve výši přibližně 100 korun. Pro letošní rok by to znamenalo částku 5378 Kč (2926 Kč sociální pojištění, 2352 Kč zdravotní a 100 Kč daň z příjmů) měsíčně.

Poplatníkovi, který by se pro tento jediný odvod rozhodl, by se výrazně snížila administrativa. Odpadla by mu například povinnost podávat daňové přiznání a a přehledy také by u něj zcela postrádala smysl případná daňová kontrola.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).