Hlavní navigace

Nejzazší termín pro splatnost další zálohy na daň z příjmů se blíží

12. 9. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Další termín pro splátku zálohy na daň z příjmů vychází na neděli 15. září. Musí ji poplatník uhradit před, nebo až po víkendu?

Zářijový termín, kdy by měla mít finanční správa na svém účtu další ze splátek záloh na daň z příjmů, se týká těch poplatníků, jejichž daňová povinnost byla vyšší než 150 000 korun. 

Vzhledem k tomu, že termín vychází na neděli, je možné zálohu uhradit až po víkendu. Tedy v pondělí 16. září. 

Jak vysoká by měla být další ze záloh? 

Pokud poplatník patří do skupiny těch, jejichž daňová povinnost byla vyšší než 150 000 korun, musí do pondělí 16. září uhradit částku ve výši 1/4 poslední daňové povinnosti.

Právě poplatníci s daňovou povinností vyšší než 150 000 korun by si měli během roku ohlídat hned 4 termíny, kdy jsou povinni hradit zálohy na daň z příjmů. Následující záloha po termínu zářijovém je splatná do 15. prosince. 

Tento termín se týká i první skupiny poplatníků, kteří jsou povinni hradit zálohy na daň z příjmů ve dvou termínech. Jedná se o ty, kteří měli daňovou povinnost vyšší než 30 000 korun, ale nebyla vyšší než 150 000 korun. Ti jsou pak povinni platit zálohy ve výši 40 % poslední známé daňové povinnosti. 

Hlídat si povinnost hradit zálohy na daň z příjmů musí poplatník sám. Od finanční správy se upozornění nedočká. Ta posílá už jen informace o uhrazení úroků z prodlení. Proto je dobré zkontrolovat si, jestli nemusíte platit zálohy

Úrok z prodlení

Přestože jsou stanoveny pevné termíny pro platbu záloh a doplatku daně, nenabíhá úrok z prodlení automaticky prvním dnem po splatnosti. V souladu s § 252 daňového řádu je poplatník v prodlení, jestliže neuhradí splatnou daň nebo daňovou zálohu nejpozději v den její splatnosti. 

Úrok z prodlení se počítá za každý den prodlení, avšak až pátým pracovním dnem po dni splatnosti až do dne platby včetně. Výše úroku odpovídá ročně výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o 14 procentních bodů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).