Hlavní navigace

Někteří podnikatelé mají už pouhé 2 týdny na podání přehledu pro pojišťovnu

23. 3. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Termíny podání přehledu pro zdravotní pojišťovnu se liší. Odvíjí se především od povinnosti podání daňového přiznání za uplynulý kalendářní rok.

Také letos budou drobní podnikatelé a živnostníci odevzdávat Přehled pro svou zdravotní pojišťovnu. Z něj vyplynou i případné doplatky, které jsou splatné do 8 dnů, kdy byl přehled podán, nebo měl být podán.

Ti, co letos daňové přiznání nepodávají, mají na odevzdání Přehledu už pouhé dva týdny. Nejzazší termín je do 8. dubna 2016. Ti, kteří daňové přiznání standardně podávají, mají pak čas až do pondělí 2. května.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Pokud podnikateli zpracovává daňové přiznání daňový poradce, je termín prodloužen až do 1. srpna 2016. Nelze tento termín však využít automaticky při využití služeb poradce. Tuto skutečnost musí podnikatel doložit zdravotní pojišťovně nejpozději do 2. května 2016. Stačí odeslat zdravotní pojišťovně například kopii plné moci, kterou zmocnil daňového poradce ke zpracování daňového přiznání.

Pokud z Přehledu vyjde doplatek, je podnikatel ho povinnen uhradit nejpozději do 8 dnů od podání přehledu. Dnem platby pojistného ovšem není den odepsání platby z účtu plátce, ale den, kdy dojde k připsání pojistného na účet banky konkrétní zdravotní pojišťovny. Při platbě složenkou je třeba počítat s další časovou rezervou dvou pracovních dnů na převod mezi poštou a jejím poskytovatelem platebních služeb, upozorňuje Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP).

skoleni_15_4

U osob, které daňové přiznání nepodávají, je doplatek pojistného splatný maximálně do pondělí 18. dubna 2016. Podnikatelé s daňovým přiznáním, kteří odevzdají přehled nejpozději 2. května, mají čas do 10. května. Podnikatelé s daňovým poradcem datum svého doplatku pojistného počítají od svého data podání Přehledu; maximálně to může být 9. srpen 2016.

Pokud z Přehledu vyplývá přeplatek, automaticky se peníze vrací, pokud ovšem podnikatel nezaškrtne možnost, že chce tuto částku použít na úhradu záloh na pojistné pro další období. Plátce pojistného ale nesmí mít vůči zdravotní pojišťovně jiný splatný závazek. Má-li takový závazek, použije se přeplatek pojistného k jeho úhradě, uzavřel Oldřich Tichý.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).