Hlavní navigace

Někteří poplatníci musí podat přiznání elektronicky, nepatříte mezi ně i vy?

15. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů se již kvapem blíží. Nezapomínejte na to, že někteří poplatníci musí podat přiznání elektronicky.

U daně z příjmů musí přiznání (a také další podání) činit elektronicky ti, kdo mají zpřístupněnou datovou schránku nebo mají za povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem.

Kdo musí podat přiznání elektronicky

Přestože se u poplatníků u daně z příjmů fyzických osob už ihned neuděluje pokuta za nepodání daňového přiznání elektronicky, neměli by ti, kterých se povinné elektronické podání týká, na tuto povinnost zapomínat. U daně z příjmů musí přiznání (a také další podání) činit elektronicky ti, kdo mají zpřístupněnou datovou schránku nebo mají za povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem. Podání jsou navíc povinni učinit pouze datovou zprávou ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně. Musí tak přiznání podat jednou z těchto možností:

  • podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu, nebo
  • s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.

Majitelé zpřístupněných datových schránek mohli v minulosti též poslat přiznání přes Daňový portál finanční správy, aniž by jej nějak elektronicky podepisovali. Museli ale vytisknout tzv. e-tiskopis (jakýsi jednostránkový výtah podaného přiznání, který slouží jako potvrzení o odeslání), ten ručně podepsat a do 5 pracovních dní doručit na příslušný finanční úřad. Už několik let tato možnost pro majitele zpřístupněných datových schránek neplatí.

Pro poplatníky se zpřístupněnými datovými schránkami nebo pro poplatníky, kteří musí mít účetní závěrku ověřenou auditorem, navíc platí povinnost elektronického podání nejen u daňového přiznání. Elektronicky musí podat také přihlášku k registraci nebo oznámení o změně registračních údajů. Povinnost elektronického podání navíc pro tyto poplatníky platí i u dalších daní, jako například u daně silniční nebo u daně z nemovitých věcí.

Pokuta už není automatická

Už několikátým rokem navíc mohou podnikatelé dostat pokutu, jestliže neučiní podání v elektronické podobě, ačkoli to měli za povinnost. Výše sankce je 2000 korun a dříve se udělovala automaticky.

Finanční správa nicméně před rokem a půl upravila seznam podání, na něž se hledí jako na podání bez vady, jsou-li učiněna jinak než elektronicky, ačkoli elektronicky být podána měla. U těchto podání platí, že pokud je nedodržení elektronické formy jedinou vadou, považují se za bez vady, avšak za nedodržení povinné elektronické formy dostanou poplatníci automatickou pokutu ve výši 2000 Kč. U podání, která na seznamu nejsou uvedena, obdrží poplatník nejprve od správce daně výzvu, aby je podal elektronicky. A právě přiznání k dani z příjmů fyzických osob není. Firmy však na benevolenci úřadů spoléhat nemohou, jelikož u daně z příjmů právnických osob se pokuta i nadále uděluje automaticky.

Pokud tedy fyzická osoba nepodá přiznání elektronicky, ačkoli to měla za povinnost, přijde ji nejprve výzva, aby své pochybení napravila. Teprve v případě, že bude výzvu ignorovat, hrozí jí pokuta za nepodání přiznání elektronicky.

Nové diskuzní fórum účetních

Jste účetní nebo daňový poradce a potřebujete rychle poradit v oblasti účetnictví a daní? Připojete se do velké komunity účetních a daňových poradců na BusinessCenter.cz. Zajistěte si odpovědi na své otázky prakticky ihned. Uložte si do záložek novou diskuzní komunitu

Využijte chytré formuláře

Přiznání v elektronické podobě lze samozřejmě podat i dobrovolně. Poplatníci mohou využít Daňový portál finanční správy anebo třeba chytré interaktivní formuláře přiznání k dani z příjmů, které vyplňování usnadní a pomohou s výpočty. Přiznání pak stačí vytisknout a donést či poslat na finanční úřad. Přiznání podané přes Daňový portál ale musí poplatníci opatřit elektronickým podpisem. Pokud nemají elektronický podpis nebo datovou schránku, musí do 5 dnů od podání dodat na příslušný finanční úřad vlastnoručně podepsaný tzv. e-tiskopis, který systém vygeneruje po odeslání datové zprávy.

Odklad pro elektronická podání neprošel

Co se týče lhůty pro podání, ta zůstává stejná, a to pro všechny způsoby podání. Poslanecká sněmovna totiž před několika dny odmítla návrh Pirátů, kteří chtěli podpořit elektronickou formu podání daňových přiznání a zvýhodnit ty, kteří tuto formu komunikace již v současné době využívají. K daňovému balíčku předložili pozměňovací návrh, který počítal s tím, že by se obecná tříměsíční lhůta pro podání daňového přiznání k dani z příjmů prodloužila na 4 měsíce, pokud by poplatník podal přiznání elektronicky. Návrh však nakonec nebyl schválen.

Čtěte také: Piráti chtějí prodloužit lhůtu pro daňové přiznání, pokud ho podáte elektronicky 

skoleni_15_4

Základní lhůta pro podání daňového přiznání je tak pro OSVČ, které nevyužívají služeb daňového poradce, do pondělí 1. dubna. Podnikatelé s daňovým poradcem pak mají lhůtu o tři měsíce prodlouženou a přiznání musí odevzdat do pondělí 1. července. Do 1. dubna ale musí příslušnému finančnímu úřadu tuto skutečnost doložit. Za den podání se považuje den, kdy OSVČ odevzdá přiznání na finančním úřadě, poště či ho odešle prostřednictvím daňového portálu nebo datové schránky.

Stejně jako v předešlých letech navíc poplatníci mají pětidenní „dobu hájení“, během které se mohou s přiznáním beztrestně opozdit. Podle daňového řádu totiž začíná nabíhat penále až od 6. dne a činí 0,05 % stanovené daně za každý následující den prodlení, maximálně ale 5 % stanovené daně (s tím, že tato částka nesmí být vyšší než 300 000 Kč). V případě, že výše pokuty nepřekročí 200 korun, správce daně penále nepředepíše.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).