Hlavní navigace

Nemáte datovku ani uznávaný elektronický podpis? I tak lze podat přiznání online

25. 3. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Pro to, abyste mohli podat přiznání k dani elektronickou cestou, není třeba disponovat datovou schránkou ani uznávaným elektronickým podpisem.

Povinnost podat přiznání k dani bylo vzhledem k aktuální situaci spojené s koronavirovou infekcí posunuto o tři měsíce. Nejzazší termín je tedy 1. července 2020. 

Pokud však chcete svou daňovou povinnost splnit dříve a chcete se vyhnout osobnímu kontaktu na úřadě, což je také doporučeno, využijte elektronickou možnost podání. Poplatníci se často mylně domnívají, že je k tomu potřeba datová schránka či uznávaný elektronický podpis. 

Čtěte také: Přiznání k dani už podal. Potřebuje peníze, daň ještě neuhradil. Je to problém?

Jak však finanční správa upozorňuje na svém twitterové profilu, není třeba disponovat ani jedním. Chcete podat přiznání elektronicky přes aplikaci EPO? Nedisponujete ale uznávaným elektronickým podpisem a ani datovou schránkou? Jde to! Podat přiznání můžete dokonce i bez nutnosti navštívit finanční úřad nebo pobočku pošty, upozorňuje finanční správa. 

Daňová podání v aplikaci „Elektronická podání pro Finanční správu“ (EPO) lze odeslat bez použití ZAREP (Kvalifikovaný certifikát, který obsahuje Identifikátor MPSV) nebo bez ověřené identity podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky.

Aby se však jednalo o plnohodnotné podání, je nutné vytisknout, podepsat a doručit na místně příslušný finanční úřad do 5 dnů od odeslání podání, potvrzení o odeslaném podání, které nebylo opatřeno ZAREP, popř. ověřenou identitou podatele, tzv. E-tiskopis podání. Nejvhodnější uzpůsob doručení vytisknutého a podepsaného tiskopisu je poštou, a to také bez osobního kontaktu. Tedy vhodit jej do poštovní schránky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).