Hlavní navigace

Nemáte provozovnu a chcete kompenzační bonus? Bez ostrých loktů máte smůlu

12. 1. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Nyní je možné žádat o kompenzační bonus za páté bonusové období. I když došlo ke změnám, stále na něj nemají nárok všichni zasažení.

Zatímco v jarní verzi kompenzačního bonusu stačilo, aby měl podnikatel kvůli opatřením či koronaviru nižší poptávku, nyní na bonus mají nárok jen ti, kterým vláda přímo zakázala či omezila činnost, a jejich dodavatelé. Bonus mohou získat OSVČ, společníci eseróček i dohodáři. 

Co se dozvíte v článku
  1. Změny ohledně kompenzačního bonusu
  2. Provozovna doma?
  3. Jezdit po klientech se smí
  4. Podívejte se na facebookové příspěvky a komentáře: 
  5. Pomohly i urgence
  6. Někde záleželo na úřednících

Změny ohledně kompenzačního bonusu

V prosinci pak Poslanecká sněmovna schválila pozměňovací návrh, který podnikatelům umožní kombinovat kompenzační bonus s dalšími podpůrnými programy. Původně přitom ministerstvo financí tvrdilo, že souběh neumožňují pravidla EU, brzy však na toto své tvrzení „zapomnělo“ a podílelo se na přípravě pozměňovacího návrhu senátora Tomáše Goláně, který OSVČ umožňuje podpory kombinovat. Kompenzační bonus nicméně ani nadále nebudou moct využít OSVČ, které jsou v insolvenci. Podle ministryně Aleny Schillerové jsou opět důvodem pravidla EU.

OSVČ mají však smůlu v případě ošetřovného za říjen, protože termín pro žádosti vypršel ještě před umožněním souběhu a podle vyjádření ministerstva průmyslu nemohou o ošetřovné za říjen OSVČ nijak zpětně požádat. Finanční správa aktualizovala verzi webové aplikace a tiskopis žádosti pro 5. bonusové období. Ty lze využít pro podání žádosti o kompenzační bonus za ty kalendářní dny v rámci bonusového období od 25. 12. 2020 do 23. 1. 2021, za které skutečně vznikl nárok na poskytnutí kompenzačního bonusu.

Provozovna doma?

Ve facebookových skupinách zaměřených na podnikání, jako jsou Podnikatelé, živnostníci, OSVČ – spolupráce, rady, tipy nebo Perly z činnosti Finanční správy ČR, je kompenzační bonus stále častým tématem. Například Olga se zde svěřuje s tím, že jí byl kompenzační bonus zamítnut s tím, že nemá provozovnu a má tak smůlu. Pracuje doma jako psychologický poradce. Rozumím tomu správně, že když klienti chodí do provozovny, je to nebezpečné, a tak tam s nimi nesmím pracovat, zatímco „neprovozovna“ je v pohodě a do toho samého křesla si klienty vodit můžu? ptá se. Tomáš podotýká, že může mít provozovnu i doma. 

Ostatní však v této souvislosti upozorňují na to, že když by šlo o byt, musí mít souhlas nadpolovičního počtu nájemníků a SVJ nebo úřadu a podobně. Každá fyzická osoba má sídlo podnikání v místě trvalého bydliště. To znamená mnohdy i provozovnu. Je to v souladu s živnostenským zákonem, píše Radka. Zdenka však odpovídá, že sídlo není provozovna. Ta má svá pravidla a podmínky, zatímco sídlo může být i virtuální. Jeden řemeslník také dodává, že provozovna může být doma a může si určitou část nájmu nebo spotřeby energie dát do nákladů. 

Olga se rozhodla, když doma pracuje, tak tam nahlásí i provozovnu a třeba tím něco zachrání. Byt je její, takže nájem neplatí a náklady uvádí paušálem. Pozor, provozovna není jen o nahlášení na úřad (hlavně ŽÚ) – musí mít kolaudaci jako provozovna, vyjádření hasičů, pravidelné revize apod. Ať to není z bláta do louže, upozorňuje Jan. Olga se s finančním úřadem hádala po telefonu i v e-mailech a pak drze poslala žádost za třetí období s vyjádřením, že o provozovně nic neuvádí. Záhy jí dorazil doporučený dopis s rozhodnutím. Jestli je to rozhodnutí, měla by být možnost se odvolat. Tak to zkuste. Odvolání je zatím zadarmo, mají na to šest měsíců a za tu dobu se může výklad změnit, shrnuje Iveta.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Jezdit po klientech se smí

Linda je OSVČ a dělá pedikérku a kadeřnici klientům, za kterými jezdí domů. Když žádala o kompenzační bonus, byl jí zamítnut také s tím, že nemá provozovnu. Před uzavřením volala na hygienu a bylo jí řečeno, že nesmí pracovat, protože je to blízký kontakt se zákazníkem. Služby poskytuje také lidem v nemocnicích nebo v domovech důchodců, kam bylo zakázáno chodit. Vše respektovala a podle vládních nařízení byla sedm týdnů doma. Finanční úřad volal, že dle vládních nařízení se s tím nedá nic dělat! Prosím, mám ještě nějakou šanci? Jsem samoživitelka, syn má 15 a tahle situace je šílená, popisuje v příspěvku na sociálních sítích. 

Olga naťukává toto řešení: Provozovna může být jen dočasná. Hned po nouzovém stavu se musí zrušit. Pak se to případně okecá, že byla kolaudace náročnější, než jste čekali. Jen musíte na ŽÚ narazit na někoho slušného, kdo tento „jen a jen váš nápad“ orazítkuje. S tím, že nahlášení je možné i zpětně s pokutou ve výši 500 korun. Podle Karla má tento problém většina postižených živnostníků, kteří nemají na živnostenském úřadu zapsánu provozovnu, protože svoji činnost provozovali přímo u svých klientů. Jeho doporučení je tedy obdobné jako v případě Olgy. 

Pokud Linda některým zákazníkům svoji službu poskytla i u sebe doma, radí jí postupovat tak, jako by domov byl provozovnou. Na dotaz finančního úřadu, proč žádá, když nemá zavřenou provozovnu zapsanou v živnostenském rejstříku, měla odvětit, že provozovnu má v místě svého trvalého bydliště, jen ji opomněla nahlásit. Jinak řečeno, deklarovala byste faktickou existenci provozovny. A faktický stav je nadřazen stavu evidenčnímu a na základě tohoto tvrzení by vám mohl být bonus přiznán. To, že by nebyla formálně zapsána na ŽÚ, by byl jiný problém (porušení něčeho, co není v gesci FS) a nikdo by to neřešil, doplňuje. Olga podotýká, že u ní tento postup fungoval a úřad po ní chtěl ještě doložit příjmy za červen až září, jestli kompenzace nejsou víc, než vydělá.

Brand24

Podívejte se na facebookové příspěvky a komentáře: 

Pomohly i urgence

Jedni z podnikatelů, kteří na kompenzační bonus neměli nárok, byli fotografové. Jak jsme již psali, bylo jim řečeno, že se měli přeorientovat na focení krajinek. To jim nikdo nezakázal. Jeden z fotografů peníze dostal, protože ihned po vydání zákazu volal na infolinku ministerstva. Tam se ptal, jak to je, a bylo mu zakázáno vše, a to včetně návštěv u zákazníka nebo venku. Hovor si nahrál, a když poté přes datovou schránku posílal žádost o kompenzační bonus, přidal záznam jako přílohu a peníze získal. Využil přitom toho, že zaměstnance státní správy je možno při výkonu povolání nahrávat bez souhlasu a vyrozumění.

Zde je vyjádření Ministerstva financí k této problematice:

Nejednotné posuzování typově stejných žádostí by v žádném případě nastávat nemělo. K posouzení jednotlivých případů je nicméně zapotřebí znát nejen zákon o kompenzačním bonusu, ale také příslušné omezující opatření, která jsou vládou průběžně aktualizována. Ze strany Generálního finančního ředitelství jsou úředníci v první linii pravidelně proškolováni tak, aby byl zajištěn jednotný přístup k posuzování a aby bylo minimalizováno riziko, že úředník pracuje s již neaktuální informací. Stejně tak je v praxi nutné počítat s tím, že ne každý žadatel dokáže uvést úplné informace, na základě kterých by bylo možné správně posoudit, zda mu nárok na kompenzační bonus vznikl, či nikoliv, podotýká Tomáš Weiss z Odboru vnějších vztahů a komunikace. 

Úvodní komunikace úřadu vůči žadateli se přitom vždy odehrává v neformální rovině, v rámci které je možné doložit či vysvětlit některé skutečnosti a reagovat tak na případné nesprávné prvotní posouzení. Pokud se žadatel domnívá, že došlo k pochybení na straně úředníka, může se standardně obrátit na daný finanční úřad se stížností. Pokud se i poté domnívá, že je rozhodnutí v rozporu se zákonem, může se proti němu odvolat, radí dále Tomáš Weiss. 

Co se týká tématu provozovny, připomínáme, že není chybou zákona o kompenzačním bonusu, že jsou vládní opatření v oblasti služeb zpravidla vztažena na provozovny definované živnostenským zákonem. Platí, že je zákonnou povinností mít provozovnu řádně zapsanou a v takových situacích je snazší prokázat její existenci. To však neznamená, že v případně nezapsané provozovny není možné její skutečnou existenci prokázat jiným způsobem. V takovém případě lze doporučit při kontaktu se správcem daně její existenci zdůraznit a toto tvrzení doložit.

Někde záleželo na úřednících

Martin podniká v oblasti kynologie a zaměřuje se na vzdělávání – dělá semináře, workshopy i kurzy pro veřejnost. Také jeho zajímá, jak je možné, že se opozice ani podnikatelské odbory nezabývají tou částí podnikatelů, kteří svoji činnost „teroreticky“ někde vykonávat mohli, ale přes zákaz volného pohybu osob to vlastně možné nebylo a na kompenzaci tak neměli nárok. Podmínka provozovny u služeb podle něj byla mimo s tím, že byl právě zákaz volného pohybu osob. Simona mu odpověděla, že byla v podobné situaci a po několika telefonátech jí byl kompenzační bonus schválen, i když nemá provozovnu. Paní z finančního úřadu, co mě má na starost, si to musela u vedoucí ověřit a zjistila, že nárok mám, i když nemám provozovnu, Jde o to, jaký úředník má snahu pomoct a zjistit, co lze a co ne. Při dobré vůli jde vše, uzavírá.

Měl by se kompenzační bonus vyplácet více podnikatelům, jako tomu bylo na jaře?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).