Hlavní navigace

Německé podniky podporují rychlé zavedení eura v Česku

18. 3. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česko-německá obchodní a průmyslová komora prezentovala výsledky svého pravidelného konjunkturálního výzkumu. Ten Komora provádí mezi německými investory již od roku 1999 a letos se ho účastnilo 118 podniků z oblasti výroby, obchodu a služeb. Větších i malých s 5 – 10 zaměstnanci.

Shrnutí některých výsledků:

  • němečntí investoři vidí současnou ekonomickou situaci v ČR příznivě, ale prognózy již tak optimisticky nevidí
  • němečtí investoři počítají s blížícím se koncem hospodářského boomu v ČR
  • investoři jsou spokojeni se svým hospodářským stavem, ale výše investovaných prostředků spíše stagnuje
  • více jak 80 % dotázaných je pro rychlé zavedení eura v Česku

Skepsi vůči budoucímu hospodářskému růstu české ekonomiky dává Komora do souvislosti mj. s prognózymi České národní banky.

Za problém v Česku považují němečtí investoři korupci a nedostatek kvalifikovaných odborníků na trhu práce, a to především v technických profesích. Pochvalují si ale místní produktivitu práce. Nedostatek pracovníků patří také k nejdůležitějším překážkám pro investice v ČR.

Většina respondentů je pro zavedení eura v ČR. Jako reálný vidí rok 2013. Poprvé se ale v průzkumu objevily také pesimistické odhady, které vidí zavedení eura jako reálné dokonce až v letech 2018 – 2020. V otázce eura je pro německé firmy důležité, jaký postoj prezentuje Česká národní banka. Silná koruna může být problém hlavně pro menší podniky, protože ty velké snáze vyrovnají kurzové ztráty. Problematika eura se tak týká především malých firem.

Němečtí investoři se vyjadřovali také k daňové reformě. Od daňové reformy očekává 62 % procent firem zlepšení situace. Letos je v průzkumu poprvé hodnocen daňový systém kladně. Dosud patřil mezi 5 nejhůře hodnocených kriterií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).