Hlavní navigace

Neměl z podnikání žádné příjmy ani výdaje. Musí podat pojišťovně přehled OSVČ?

28. 7. 2020
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Jsou OSVČ, které neměly v minulém roce žádné příjmy ani výdaje, povinny podávat zdravotní pojišťovně přehled. Pokud ano, dokdy?

Jak upozorňuje Všeobecná zdravotní pojišťovna, jako OSVČ je nutné přehled podat, i když byly v loňském roce příjmy i výdaje nulové.

Pokud OSVČ svoji samostatnou výdělečnou činnost nezrušila nebo alespoň nepozastavila, je nadále v evidenci pojišťovny vedena jako OSVČ, se všemi příslušnými povinnostmi.

Právě mylná domněnka, že není nutné v případě nulových příjmů podávat zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích, je jedna z častých chyb, kterých se OSVČ dopouští. O dalších chybách čtěte v článku: Termín se blíží. Pozor na 5 chyb, které OSVČ dělají u přehledů zdravotka

Termíny pro podání přehledu zdravotní pojišťovně jsou stanoveny zákonem o pojistném na veřejné zdravotní pojištění tak, že OSVČ podává přehled do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla podat daňové přiznání; osoby, které nemají povinnost podávat daňové přiznání (což by byla vaše situace),
podávají přehled do 8. dubna. 

V roce 2020 – vzhledem k legislativní změně platné pro podání přehledů za rok 2019 – ale podávají všechny OSVČ zdravotní pojišťovně přehled pondělí do 3. srpna
2020
.

Daňové šablony ke stažení

skoleni_15_4

OSVČ důchodce

V případě, že jde o OSVČ důchodce, Všeobecná zdravotní pojišťovna připomíná, že skutečnost týkající se začátku pobírání starobního důchodu musí OSVČ pojišťovně nahlásit. Za poživatele důchodu je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát, ale pojišťovna jej musí zařadit do kategorie státních pojištěnců, aby pojistné dostala. Za zaměstnance to pojišťovně hlásí zaměstnavatel, ale podnikatel se o to musí postarat sám.

Ukončovat a rušit podnikání při odchodu do důchodu není nutné, ale pokud se OSVČ penzista nechce delší dobu podnikání věnovat (tj. dočasně nechce vykonávat výdělečnou činnost a mít z ní příjmy), je dobré využít možnosti přerušení samostatné výdělečné činnosti. Datum přerušení je možné zvolit, nikoli ale zpětně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).