Hlavní navigace

Názor k článku Nemocného zaměstnance ve zkušební době propustit nelze od anonym - Dobrý den, obávám se, že Vám nerozumím. Článek...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 2. 2009 10:53

    bez přezdívky
    Dobrý den,
    obávám se, že Vám nerozumím. Článek se vztahuje k náhradě mzdy nebo platu po dobu prvních 14. kalendářních dnů pracovní neschopnosti. V zákoníku práce § 192 je uvedeno:

    (2) Náhrada mzdy nebo platu podle odstavce 1 přísluší ve výši 25 % průměrného výdělku za první 3 dny karantény a ve výši 60 % průměrného výdělku od 4. dne dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény. Pro účely stanovení náhrady mzdy nebo platu se zjištěný průměrný výdělek upraví stejným způsobem, jakým se upravuje denní vyměřovací základ pro výpočet nemocenského z nemocenského pojištění64), s tím, že pro účely této úpravy se příslušná redukční hranice stanovená pro účely nemocenského pojištění64a) vynásobí koeficientem 0,175 a poté zaokrouhlí na haléře směrem nahoru.

    Pro kontrolu výpočtu nárady mzdy můžete použít náš kalkulátor: http://www.podnikatel.cz/kalkulacky/vypocet-nahrady-mzdy-od-4-dne-nemoci/

    Z čeho vypočítáme náhradu mzdy stanovil zákon, bez ohledu na to, zda měl nebo neměl zaměstnanec neplacené volno. Dál tedy musíte postupovat podle zákona o nemocenském pojištění a stanovit denní vyměřovací základ pro další výpočet redukovaného průměrného hodinového výdělku. Počet kalendářních dnů potřebných pro výpočet denního vyměřovacího základu se snižuje o dny z rozhodného období vyloučené, nově se naopak nevylučuje neplacené volno.

    http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-187-2006-sb-o-nemocenskem-pojisteni/ctreti-hii/
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).