Hlavní navigace

Nenechte se napálit a nic neplaťte. Datovými schránkami se šíří podvodná výzva

18. 5. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Některým uživatelům datových schránek přišla výzva k platbě za nevyžádaný zápis v rejstříku firem. Jedná se o tradiční podvodný trik.

Datové schránky používají lidé primárně ke komunikaci se státními úřady a zde přijaté zprávy tak vyvolávají dojem důvěryhodnosti.

Poplatek rozhodně neplaťte

Zbystřete tedy, pokud by vám došla datová zpráva s předmětem „Aktualizace evidovaných údajů“ od služby nazvané Registr Ekonomických Subjektů ČR s výzvou k úhradě poplatku 1000 Kč za evidenci v rejstříku.

Zpráva na první pohled vypadá jako úřední dokument zaslaný státním registrem a snaží se vzbudit dojem, že zaplacení poplatku je povinné. Vychází přitom z podobnosti s Registrem ekonomických subjektů, který provozuje Český statistický úřad. Ve zprávě zmíněný Registr Ekonomických Subjektů ČR je však provozovaný soukromou firmou a funguje na webové adrese rescr.cz. Jak uvádí David Slížekčlánku na Lupa.cz, podle obchodního rejstříku má společnost registr subjektů s. r. o., provozující rejstřík, jediného majitele, kterým má být Raúl Montenegro Mazas s adresou v Panamě.

Ukázku datové zprávy a další podrobnosti najdete v článku: Pozor na trik: Registr Ekonomických Subjektů ČR chce v datové zprávě peníze za zápis

Český statistický úřad spravuje Registr ekonomických subjektů podle § 20 zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě a zápis do něj není nikterak zpoplatněn. Aktualizace údajů v registru probíhá na základě administrativních zdrojů. Veškerou komunikaci ČSÚ se subjekty lze ověřit na webových stránkách v aplikaci „Výkazy podle IČO“ (v záložce „Výkazy, sběr dat“). 

Prosíme uživatele, aby na tyto podvodné e-maily či zprávy v datových schránkách nereagovali. V případě pochybností prosím kontaktujte informační servis Českého statistického úřadu, ať již telefonicky či e-mailem, upozorňuje mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Daňový portál na Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Potřebujete si rychle spočítat, kolik letos zaplatíte na daních? Zadejte své hodnoty do Daňové kalkulačky pro OSVČ

Nevíte si rady s daňovým přiznáním? Vyzkoušejte interaktivní šablony, které automaticky vyplní daňový formuláře nebo přehled pro pojišťovnu.

Jakou budete mít čistou mzdu v letošním roce? Aktualizovali jsme pro vás Mzdovou kalkulačku

Nejnovější články o daních sledujte v sekci Daňové přiznání, Daně z příjmů, Přehled o příjmech a výdajích.

Podobného triku využívalo v České republice několik společností. Ty provozovaly katalog nebo rejstřík vycházející ze státních databází a snažily se pak od podnikatelů získávat peníze za zařazení do katalogu. Jedná se o klasický příklad takzvaného phishingu, kdy se zpráva tváří jako ta od oficiálních institucí nebo firem a jejím cílem je od nepozorných příjemců vylákat peníze nebo cenná data. Phishingové útoky se nedávno týkaly například tuzemských bank. Psali jsme o tom v článku Klienti českých bank „pod palbou“ podvodných mailů. Buďte obezřetní

skoleni_15_4

Po dobu nouzového stavu bylo od 23. března 2020 možné zasílat poštovní datové zprávy zdarma, což vedlo k minimalizování osobního styku, ale také k šíření spamu a podobných podvodných zpráv. 

Více informací najdete v článku Datové schránky jsou plné spamových zpráv, podezřelé přílohy neotevírejte

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).