Hlavní navigace

Není čas ztrácet čas. 10 věcí, kterými by vláda ihned měla podpořit podnikatele

12. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[NÁZOR] Protiepidemická opatření jsou sice vzhledem ke kritické situaci pochopitelná, musí je však doplňovat i opatření na podporu podnikatelů.

Aktuální výhodou oproti jaru je, že v řadě případů není potřeba vymýšlet nic nového a stačí zopakovat jarní podpory. OSVČ by pomohl kompenzační bonus a odpuštění sociálního a zdravotního pojištění, firmám pak programy na podporu zaměstnanosti či daňové úlevy.

Co se dozvíte v článku
  1. 10 nutných (nikoli dostačujících) podpor pro podnikatele
  2. Obnovit kompenzační bonus
  3. Odpustit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění
  4. Obnovit ošetřovné pro OSVČ
  5. Obnovit daňové úlevy
  6. Obnovit program Covid Nájemné
  7. Zavést programy specializované na omezené sektory
  8. Odpustit pojistné za zaměstnance
  9. Zavést kurzarbeit
  10. Zrušit poslední dvě vlny EET
  11. Přestat „buzerovat“ podnikatele kvůli malichernostem

10 nutných (nikoli dostačujících) podpor pro podnikatele

Ode dneška platí další protiepidemická opatření a navíc se dá očekávat, že brzy k nim přibudou další. Jak opatření, tak především samotné šíření epidemie však tvrdě dopadají na podnikatele. A ve své podstatě je jedno, zda klesají tržby kvůli tomu, že je omezena otevírací doba, nebo kvůli poklesu zákazníků, kteří se bojí nákazy. Vzhledem k rychle plnícím se nemocnicím (řada z nich už omezila neakutní péči) jsou sice opatření pochopitelná, musí být však spojena i s ekonomickou podporou lidí a firem. Výhodou oproti jaru je, že některá opatření jsou již vyzkoušená, připravená a jednoduše se dají opětovně nastartovat.

Tady je přehled nutných (nikoli dostačujících) podpor pro podnikatele, které by vláda měla okamžitě realizovat.

Obnovit kompenzační bonus

Kompenzační bonus pro OSVČ a společníky eseróček (a posléze i dohodáře) ve výši 500 Kč denně byl jednou z mála podpor, která rychle a dobře fungovala. Vzhledem k tomu, že už opět platí omezující opatření a podnikatelé se potýkají s poklesem poptávky, není nač čekat. Aby šlo kompenzační bonus zavést, je sice nutné schválit novelu zákona, jelikož stávající znění neumožňuje aktuálně vyplácení bonusu. Nejde ale o žádnou složitou novelu, stačí změna jedné věty v § 5 zákona o kompenzačním bonusu, která se týká bonusového období.

Odpustit minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění

Bezesporu se osvědčilo i odpuštění minimálních záloh (a také samotného pojištění v minimální výši) pro OSVČ na sociální a zdravotní pojištění. Opět je sice nutné schválit změny v zákonech, opět ale nejde o nic složitého a stačí převzít úpravu platnou z jara.

Obnovit ošetřovné pro OSVČ

Opatření se mimo jiné zaměřují i na školy, které přechází na distanční výuku. Zatímco pro zaměstnance došlo k úpravě ošetřovného, která má zajistit rodičům přiměřenou náhradu příjmu po celou dobu, kdy jejich děti nemohou docházet do škol a dalších zařízení pro děti, OSVČ zatím mají smůlu. Oproti výše zmíněným opatřením navíc není nutné měnit zákon a stačí připravit dotační programy. Vzor má ministerstvo průmyslu a obchodu již z jara, kdy se několik měsíců ošetřovné OSVČ vyplácelo a program tak lze nastartovat klidně už v tomto týdnů.

Obnovit daňové úlevy

Opět není nutné objevovat Ameriku a stačí se inspirovat jarními liberačními balíčky. U některých daní by pak klidně mohlo dojít letos k odpuštění (například silniční daň) a u jiných pak ke snížení – nabízí se DPH. Zde už to však nepůjde tak snadno a rychle, jelikož by se musely připravit příslušné novely zákonů.

Obnovit program Covid Nájemné

Jednoduché a rychlé by mělo být obnovit i další dotační program, a to Covid Nájemné, který pomohl řadě podnikatelů. Není opět třeba vymýšlet žádné složitosti a stačí vše jen opsat. Princip programu Covid – Nájemné byl takový, že pronajímatel slevil alespoň 30 % z nájemného, nájemce zaplatil 20 % a stát mu přispěl 50 %.

Zavést programy specializované na omezené sektory

Stravovací zařízení, kultura či sport musely omezit (či zcela přerušit) svoji činnost. Protiepidemická opatření jsou pochopitelná, vláda však musí všechny postižené sektory odškodnit. Už během předchozích měsíců dokázala specializované programy připravit a přestože odškodňovat například stravovací zařízení nebude jednoduché a levné, vláda se nesmí zříct odpovědnosti.

Odpustit pojistné za zaměstnance

Opět není třeba nic složitého vymýšlet, stačí znovu předložit (s několika změnami, jelikož některé věci nebyly v zákoně dobře nastaveny) novelu, která firmám do 50 zaměstnanců promíjela sociální pojištění, které platí za zaměstnance zaměstnavatel (tedy 24,8%), na tři měsíce, tedy tzv. Antivirus C.

Zavést kurzarbeit

Návrh na zavedení kurzarbeitu, který naváže na programy Antivirus A a B, sice prošel ve Sněmovně již prvním čtením, jde však o takového kočkopsa, že čelí kritice ze všech stran. Není tak vůbec jisté, že bude schválen v nějaké smysluplné podobě. Ministerstvo se přitom mohlo snadno inspirovat v Německu, kde kurzarbeit již dlouho efektivně funguje.

skoleni_15_4

Zrušit poslední dvě vlny EET

Už za dva měsíce se má znovu spustit EET. Kromě opětovné povinnosti evidovat tržby pro restaurace a obchody se má EET nově dotknout také řemeslníků, účetních, či dokonce lékařů, po kterých asi nikdo nyní nechce, aby se museli věnovat zavádění EET. Všichni tito podnikatelé by tak nově měli utratit peníze za pokladní zařízení (či strávit čas vypisováním účtenek u zvláštního režimu). U posledních dvou vln přitom EET do rozpočtu prakticky nic nepřinese. V případě, kdy jde o typické české „s dokladem, nebo bez dokladu“, totiž zájem neevidovat existuje na obou dvou stranách, jelikož zákazník dostane nižší cenu. U 3. a 4. vlny jsou i omezené možnosti kontrolních nákupů. Není nad čím váhat, zrušme poslední dvě vlny EET.

Přestat „buzerovat“ podnikatele kvůli malichernostem

Situace je vážná a státní podpora je nutná nejenom ve finanční rovině, ale i „lidské“. Vláda by měla apelovat na úřady, aby kvůli drobným pochybením (například o jeden den opožděné zaplacení či podání žádosti) zcela neodmítaly poskytnutí příspěvku, či dokonce, jako to dělá sociálka u programů Antivirus, na chybu neupozornily a následně podnikatelům ještě udělovaly sankce.

Co by vláda měla udělat?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).