Hlavní navigace

Neočkovaným se omezí život. Co všechno se mění v opatřeních od 22. listopadu?

19. 11. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Do restaurací, divadel či při návštěvě kadeřníka už nebude stačit negativní test, ale bude nutné být očkován nebo mít 180 dnů od prodělání covidu.

Od pondělí budou muset navíc firmy opět testovat své zaměstnance. Stát jim bude, podobně jako na jaře, na testy přispívat. Zároveň by mělo dojít k znovuobnovení kompenzací pro podnikatele.

Co se dozvíte v článku
  1. Negativní test už nebude stačit
  2. Rozočkovaní budou mít nárok na 5 testů zdarma
  3. Kdo všechno bude muset kontrolovat ON
  4. Vrací se plošné testování
  5. Obnoví se kompenzační programy pro podnikatele

Negativní test už nebude stačit

Vláda schválila kvůli zhoršující se epidemické situaci další zpřísnění opatření. Od pondělí 22. listopadu už nebude pro využití služeb, návštěvy restaurací, divadel a dalších věcí stačit mít negativní test a bude nutné se prokázat očkováním či proděláním covidu v posledních 180 dnech. Dosavadní podmínka OTN (očkování, negativní test či prodělání nemoci v posledních 180 dnech) se tak změní na ON.

Výjimka bude platit jen pro děti do 12 let. Osoby do 18 let, lidé, kteří se očkovat nemohou ze zdravotních důvodů, a rozočkovaní, kteří ještě nemají platný certifikát, včetně těch po první dávce, se budou moci i nadále prokázat platným PCR testem. Splnění podmínek budou mít za povinnost provozovatelé nebo pořadatelé zkontrolovat před vstupem do objektu nebo před zahájením poskytování služby.

Rozočkovaní budou mít nárok na 5 testů zdarma

Změní se i pravidla pro testování klientů zdravotních pojišťoven. Z nařízení o provádění bezplatného testování klientů zdravotních pojišťoven na jejich žádost se vypouští antigenní testování. Plně očkovaní budou mít i nadále nárok na dva bezplatné PCR testy, zvyšuje se ale počet bezplatných testů pro osoby mladší 18 let, pro rozočkované a pro ty, kdo se nemohou kvůli kontraindikaci naočkovat, a to na pět testů do měsíce.

Co je zakázáno a na co mám nárok?

Tady je přehled všech opatření, která jsou platná pro podnikatele i veřejnost. Přečtěte si také seznam všech podpor, které lze ještě aktuálně čerpat. 

Kdo všechno bude muset kontrolovat ON

Podmínku ON tak bude muset kontrolovat řada podnikatelů. Konkrétně se jedná o:

  • Provozovatele stravovacích služeb (nebo hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték, heren a kasin) s výjimkou provozoven, které neslouží pro veřejnost, a na prodej jídla s sebou s tím, že osobě nesplňující ON se zakazuje takto zakoupené jídlo konzumovat ve vnitřních i vnějších prostorech provozovny.
  • Provozovny holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solárií, kosmetických, masérských a obdobných regeneračních nebo rekondičních služeb a provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže.
  • Poskytování krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb.
  • Lázeňskou léčebně rehabilitační péči.
    Provoz a používání sportovišť ve vnitřních prostorech staveb (např. tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ringy, herny bowlingu nebo kulečníku, tréninková zařízení) a tanečních studií, posiloven a fitness center.
  • Provoz a používání umělých koupališť (plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata, brouzdaliště), wellness zařízení, sauny a solné jeskyně.
  • Provoz lyžařských vleků a lanových drah.
  • Skupinové prohlídky zoologických zahrad a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií a konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav, pokud se jich účastní více než 20 osob. Splnění ON se nevyžaduje, pokud se skupinové prohlídky v rámci vzdělávání účastní výhradně děti, žáci nebo studenti jedné školy nebo je dozorující osoby.
  • Provoz zařízení nebo poskytování služeb osobám ve věku 12 až 18 let zaměřených na činnosti obdobné zájmovým vzděláváním jako jsou zejména zájmová, výchovná, rekreační nebo vzdělávací činnost včetně přípravy na vyučování, poskytování obdobných služeb dětem ve věku do 12 let, včetně péče o ně, jiné organizované volnočasové aktivity osob mladších 18 let, zotavovací akce a jiné podobné akce pro osoby mladší 18 let, pokud se je v jeden čas přítomno více než 20 osob. Splnění podmínky ON se nevyžaduje, pokud se uvedených aktivit účastní výhradně děti nebo žáci jedné školy nebo je dozorující osoby nebo jde-li o pravidelné aktivity v neměnném kolektivu.
  • Konání koncertů a jiných hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých představení včetně cirkusů a varieté, sportovních utkání, zápasů, závodů apod. (dále jen „sportovní utkání“), kongresů, vzdělávacích akcí a zkoušek v prezenční formě, s výjimkou vzdělávací akce a zkoušky, které jsou součástí vzdělávání podle školského zákona nebo zákona o vysokých školách. Nově neplatí však neplatí omezení počtu lidí.
  • Konání veřejných nebo soukromých akcí, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě, jako jsou zejména spolkové, sportovní, kulturní jiné než uvedené výše, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky a oslavy, nejde-li o schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů a jiných veřejných osob, které se konají na základě zákona, a shromáždění konaná podle zákona o právu, pokud je v jeden čas přítomno na akci více než 20 osob, s výjimkou dětí do dovršení 12 let věku. Splnění podmínky ON se nevyžaduje, pokud se dané akce v rámci vzdělávání účastní výhradně žáci nebo studenti jedné školy nebo je dozorující osoby nebo pokud organizátor zajistí oddělení prostor tak, aby žáci nebo studenti jedné školy používali jiné prostory než ostatní osoby účastnící se těchto akcí, nebo pokud jde o pravidelné aktivity v neměnném kolektivu.
  • V případě sportovní přípravy profesionálních sportovců, sportovní přípravy amatérských sportovců organizované sportovními svazy a sportovního utkání v rámci profesionální sportovní soutěže nebo sportovní soutěže organizované sportovními svazy v případě, že má být v jeden čas přítomno na sportovní přípravě nebo sportovním utkání více než 20 osob, s výjimkou dětí do 12 let věku. Výsledek PCR testu pouze pro účely těchto aktivit má platnost 7 dní (nově už neplatí antigenní testy).
  • Organizovanou činnost pěveckých sborů s výjimkou dětí do 12 let věku. Maximum může být 50 lidí.
  • Konání voleb orgánu právnické osoby a zasedání orgánu právnické osoby s výjimkou orgánů územních samosprávných celků v případě, že se jej účastní na jednom místě více než 20 osob.

Vrací se plošné testování

Vláda se včera rovněž shodla na zavedení plošného testování zaměstnanců ve firmách a u všech dalších zaměstnavatelů. Ministr zdravotnictví dostal za úkol připravit příslušné mimořádné opatření, kterým se zavede povinný test jednou týdně. Testování na pracovišti se vyhnou ti, co jsou očkovaní nebo prodělali covid. Povinnost testovat bude zavedena od 29. listopadu.

Firmám na to přispějeme, stejně jako jsme to dělali nedávno. To se projedná zítra. Zítra také předloží Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR návrh ošetřovného a izolačky, a to proto, aby se lidé nebáli chodit do karantény a do izolace. To je samozřejmě zákon, takže my ho pošleme urychleně do Poslanecké sněmovny a doufejme, že to Sněmovna extrémně rychle schválí, doplnil včera premiér Andrej Babiš. Podobně jako na jaře by měl stát přispívat 60 Kč na test.

Ministerstvo vnitra předloží také návrh na zavedení homeoffice pro orgány a instituce státní správy. Chceme také požádat firmy, aby homeoffice využívaly v maximální míře a aby také nejlépe zrušily různé akce, které mají v plánu, doplnil předseda vlády.

skoleni_15_4

Obnoví se kompenzační programy pro podnikatele

Spolu se zpřísněním opatření chce vláda obnovit i kompenzační programy pro podnikatele. Jak uvedl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, v pondělí předloží vládě finální návrh podmínek jednotlivých programů. Mělo by jít o již v minulosti fungující programy COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a také o kompenzační bonus. Detaily vláda řeší s podnikatelskými svazy.

Od pondělí se rovněž zpřísní pravidla pro návštěvy zdravotních a sociálních zařízení či vězení. Ve školách by pak mělo pokračovat plošné testování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).