Hlavní navigace

Neplatil daně, „dorybařil“. Pruty teď nabízí finanční úřad v dražbě

14. 5. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Neplnění daňových povinností se trestá. Poplatník, který neplatil daně, přišel o více jak desítku rybářských prutů, se kterými podnikal. Teď jsou k mání.

Ignorovat daňové povinnosti se nikdy nevyplácí. Pokud přestanou fungovat nástroje v podobě pokut a sankcí, finanční úřad zabavuje věci. Ty jsou pak jednotlivými finančními úřady nabízeny prostřednictvím aukcí k prodeji. 

Většinou se jedná o věci, které jsou předmětem podnikání. Objevují se mezi nimi skutečné kuriozity. Podnikatel.cz před časem informoval o dražbě desítek počítačových myší, ale také luxusních vozů nebo vinného sklípku. V aukci se objevila ale i například plachetnice. 

Psali jsme: Odpočiňte si od podnikání na plachetnici. Finanční správa ji nabízí v aukci nebo Neplatili daně, přišli o vinný sklípek. Berňák ho teď nabízí v aukci

Aktuálně si mohou zájemci přijít na více jak desítku rybářských prutů. Finanční úřad pro Jihomoravský kraj pořádá tuto aukci 22. května 2019.

Kdo se nesmí dražeb finančních úřadů účastnit:

  • a) daňový exekutor, licitátor a další úřední osoby správce daně, který dražbu nařídil, dlužník a manžel dlužníka nebo jejich zástupci a dále ti, jimž jiný právní předpis brání v nabytí věci, která je předmětem dražby,
  • b) vydražitel předmětu dražby, který je znovu dražen z toho důvodu, že tento vydražitel neuhradil ve stanovené lhůtě nejvyšší dražební podání.

Z účasti na dražbě je vyloučen také znalec, který byl správcem daně ustanoven k ocenění předmětu dražby a toto ocenění také provedl.

Peníze získané na jednotlivých dražbách finančních úřadů jsou určeny na pokrytí daňových nedoplatků, které vznikly neplněním daňových povinností daňových poplatníků. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).