Hlavní navigace

Nepodáte přiznání a neuhradíte daň do 1. července, sankce se vypočítá od dubna

23. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Vzhledem k aktuální nelehké situaci spojené s koronavirem byl posunut termín pro odevzdání přiznání k dani. Není však radno náhradní termín nedodržet.

Všechny fyzické a právnické osoby se mohou beztrestně o 3 měsíce opozdit s podáním daňového přiznání a stejně tak s doplacením daně. 

Plošně budou promíjeny pokuty za opožděné podání přiznání a úroky z prodlení. Nutno podotknout, že na rozdíl od jiných nabízených úlev není nutné, aby podnikatelé o odklad ani prominutí žádali a nemusí tak ani dokládat důvody související s koronavirem.

Je důležité nicméně zmínit, že odpustek platí jen tehdy, pokud přiznání a doplatek stihnete v termínu 1. července podat a zaplatit. Pokud nikoli, sankce se vám budou počítat už od dubna. Je proto tedy na místě daňové věci nevyřešit dle původních lhůt.

Stále s ohledem na situaci spojenou s šířením koronavirové infekce platí, že je vhodnější daňové povinnosti vyřešit elektronicky nebo prostřednictvím pošty. Osobní kontakt na úřadech se nedoporučuje. 

Co dalšího přinesl uplynulý týden a serveru Podnikatel.cz? 

Některé OSVČ v souvislosti s opatřeními, která jsou nastavená kvůli koronaviru, přerušuje nebo zcela ruší svou činnost. Co je třeba udělat? OSVČ ruší kvůli koronaviru svou činnost. Jaké má povinnosti vůči ČSSZ?

Jaká jsou mimořádná opatření, formuláře pro nařízenou karanténu, možnosti předání informací zaměstnavatelům, nároky i povinnosti zaměstnanců? Podrobně o nařízené karanténě pro zaměstnance i zaměstnavatele

OSVČ by měly získat možnost neplatit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Zatímco sociální pojištění by zpětně nedoplácely, zdravotní pojištění ano. OSVČ nebudou muset platit zálohy na pojistné, zdravotní ale budou muset doplatit

Brand24

OSVČ získají nárok na tzv. ošetřovné, které bude vyplácet ministerstvo průmyslu. Firmám, které musely přerušit činnost, bude stát refundovat 80 % mezd. Ošetřovné pro OSVČ ve výši 13 tisíc, zaměstnancům doma přispěje na mzdy stát

V souvislosti s rozhodnutím vlády o uzavření základních, středních i vysokých škol je možné čerpat z tohoto důvodu ošetřovné. Jak je to u mateřských škol? Na jak staré dítě lze čerpat ošetřové a lze ho čerpat i při uzavření školek?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).