Hlavní navigace

Nepromeškejte termín podání daňového přiznání k silniční dani

16. 1. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Blíží se termín pro podání daňového přiznání k silniční dani. Týká se zejména poplatníků, jimž motorová vozidla dani silniční podléhají.

Nejzazší termín pro podání daňového přiznání je 31. ledna 2019. K tomuto datu se váže i poslední lhůta pro uhrazení silniční daně za rok 2018.

Jaká vozidla podléhají silniční dani?

Dle výkladu zákona číslo 16/1993 Sb., o silniční dani podléhají dani motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v České republice za účelem podnikání nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti. Výjimkou jsou vozidla přesahující 3,5 tuny. Ta, bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně.

TIP: Pokud potřebujete využít interaktivní formuláře pro usnadnění podání daňového přiznání k silniční dani, stáhněte si je online

Silniční dani dále podléhají vozidla, která mají registraci v České republice nebo jsou provozována v České republice a používaná:

  1. poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů, 
  2. poplatníkem daně z příjmů fyzických osob k činnosti nebo v přímé souvislosti s činností, ze kterých plynou příjmy ze samostatné činnosti podle zákona upravujícího daně z příjmů. 

Více se o zákonu číslo 16/1993 Sb., o silniční dani dočtete na BusinessCenter.cz

skoleni_15_4

Jakých vozidel se silniční daň netýká?

Od silniční daně jsou dle § 3 osvobozena například:

  1. vozidla kategorie L a jejich přípojná vozidla,
  2. vozidla diplomatických misí a konzulárních úřadů, 
  3. vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní přepravu za předpokladu, že ujedou pro tento účel více než 80 % kilometrů z celkového počtu kilometrů jimi ujetých ve zdaňovacím období, 
  4. vozidla, která jsou mobilizační rezervou nebo pohotovostní zásobou, pokud nejsou používána k podnikání. 

Více se můžete také dočíst v článku Používáte v podnikání automobil? Brzy musíte podat přiznání k dani silniční

Ptejte se odborníka v poradně Daně a účetnictví

Ing. Jan Molín, Ph.D.

poradce pro daně

Jan Molín zároveň přednáší na Vysoké škole ekonomické v Praze na katedře finančního účetnictví a auditingu (Fakulta financí a účetnictví) a je zkušebním komisařem Komory daňových poradců České republiky pro kvalifikační zkoušky nových daňových poradců.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).