Hlavní navigace

Neproplacené faktury, jistá smrt byznysu. Jaké údaje o firmě mohou být vodítkem?

20. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Úroveň platební morálky může ovlivnit průběh podnikání. Neproplacené či pozdě proplacené faktury pro některé znamenají i konec. Jaké údaje u firem zjišťovat?

Platební morálka firem v České republice se liší v závislosti na původu majitelů. Jak poukázala data společnosti Bisnode, na pozoru by se měli mít ti, kteří spolupracují s firmami, jejichž vlastníky jsou Litevci, Rumuni nebo například Indové. U takových firem je běžné, že faktury proplatí 10 dnů po splatnosti. Ale i pouhých 10 dnů může být pro některé podnikatele likvidační.

Jaké údaje napoví?

Vždy je dobré zjistit si o obchodním partnerovi co nejvíce informací. Především tedy, jaká je jeho platební morálka, která napoví nejen to, v jaké je finanční kondici. Platební morálka je důležitou informací o stavu firmy. Informace o platební morálce mohou velmi dobře sloužit jako efektivní nástroj proti vzniku nedobytných pohledávek, říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Psali jsme: Podnikatelé nevymáhají sankce, nezaplacené faktury je ale mohou zničit

Zorientovat se v platební morálce potenciálních obchodních partnerů je možné na základě například nedoplatků na sociálním a zdravotním pojištění, daňových nedoplatků na Finanční správě ČR nebo na základě informací o konkurzu či exekuci firmy. Jako zdroj informací poslouží například obchodní rejstřík, insolvenční rejstřík nebo centrální evidenci exekucí.

V případě, že nedojde k proplacení vystavené faktury za zboží či služby, mohou podnikatelé využít soudní cesty. Dlužníka je nutné předtím kontaktovat. Pokud na výzvu nereaguje, přichází na řadu podání žaloby a poté návrhu na zahájení exekučního řízení, pokud tedy dlužník ani na základě pravomocného soudního rozhodnutí svůj dluh nezaplatí a rozhodnutí soudu se tak stane i vykonatelným. Další možností je tzv. mediace, kdy je spor řešen dobrovolně mimosoudně. 

Brand24

Server Podnikatel. cz už dříve oslovil několik majitelů firem s tím, jakou mají zkušenost s neproplacenými fakturami a jak vzniklou situaci řeší, popřípadě jak se jí snaží předcházet.Reagujeme důrazněji tím, že pozastavíme veškeré práce a zároveň upomínáme oficiální písemnou výzvou s vyčíslením úroků z prodlení. Pokud ani v takovém případě nedojde k vyřešení, musí nastoupit právní cesta, řekl už dříve pro server Podnikatel.cz Luboš Plotěný, spolumajitel agentury Dobrý web.

Další zkušenosti a doporučení čtěte v článku 5 podnikatelských matadorů radí: Jak snížit množství neproplacených faktur

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).