Hlavní navigace

Nepropouštějte zaměstnance, „půjčte“ je jinému podnikateli

31. 3. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Celostátní projekt „Zachraň práci!“ umožňuje zaměstnavatelům místo propouštění zaměstnanců přidělit je dočasně jinému zaměstnavateli.

Hospodářská komora ČR (HK ČR), která projekt zrealizovala, vyzývá zaměstnavatele, aby se do něj zapojili. První poptávky a nabídky zaměstnavatelů dispečeři dnes začali přijímat na bezplatné lince 800 222 121, zpřístupněna jim je aplikace WorkLinks.com.

Nepropouštějte zaměstnance, ale „půjčte“ je

V době koronavirové nákazy a omezování výroby v podnicích má řada českých firem problémy s uplatněním svých zaměstnanců. Na druhé straně ale existují podniky, kterým nyní, například kvůli karanténě nebo péči o rodinné příslušníky, zaměstnanci chybí. Jednou z možností je uplatnění § 43a zákoníku práce, tedy tzv. dočasné přidělení zaměstnance – dohoda o dočasném „zapůjčení“ zaměstnance k výkonu práce u jiného zaměstnavatele. Dočasně přidělený zaměstnanec zůstává nadále pracovníkem původního zaměstnavatele, ale pracovní úkoly mu ukládá firma, k níž je přidělen.

HK ČR proto připravila koncept, který firmám nabízí a zjednodušuje „sdílení“ pracovních kapacit. Pomůžeme těm zaměstnavatelům, kteří nechtějí o své zaměstnance přijít, i když pro ně nemají v současnosti práci. O zaměstnání pracovníků se dočasně postará jiný zaměstnavatel, který jich má naopak nyní nedostatek, uvedl prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Skrze aplikaci WorkLinks.com tak vznikla celostátní „burza práce“. V praxi dočasná „zápůjčka pracovníka“ bude fungovat tak, že po dobu přidělení zaměstnance bude nový zaměstnavatel ukládat pracovní úkoly, organizovat, řídit a kontrolovat jeho práci stejně jako svým kmenovým pracovníkům. Důležité přitom je, že stávající zaměstnanecký poměr zůstává zachován. Původní zaměstnavatel přefakturovává dočasnému zaměstnavateli mzdové náklady a odvody za dočasně přidělené pracovníky. Tím ušetří peníze, zároveň se nepřipraví o investici do svých zkušených pracovníků, doplnil Miroslav Diro, mluvčí HK ČR.

Brand24

Zaměstnanec musí souhlasit a nesmí si pohoršit

Zaměstnanec samozřejmě musí s přidělením k jinému zaměstnavateli souhlasit. Pracovní a mzdové podmínky zaměstnance dočasně přiděleného k jinému zaměstnavateli přitom nesmějí být horší než u jeho stávajících zaměstnanců, upřesnil podmínky pro účast zaměstnavatelů v projektu Dalibor Kaňovský, jednatel společnosti Jurent CZ, která bude platformu provozovat.

Projekt Zachraň práci! inicioval místopředseda Hospodářského výboru a předseda Podvýboru pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Martin Jiránek z Pirátské strany po diskusi se šéfem ICT Unie Zdeňkem Zajíčkem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).