Hlavní navigace

Nespoléhejte na poštu, údaje o dani z nemovitostí přijdou do mailu. Zažádejte si

26. 2. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Poplatníci daně z nemovitostí nemusí spoléhat na poštovní služby, informace o výši daně z nemovitostí mohou dostávat mailem. Musí si však podat žádost. Dokdy?

Žádost o zasílání informace o výši daně z nemovitých věcí musí být podána do první poloviny března. Nejpozději tedy do 15. března zdaňovacího období. Bude-li žádost podána později, správce daně tuto službu poplatníkovi poskytne až od dalšího zdaňovacího období. 

Co je obsahem mailu? 

Poplatník, přihlášený k zasílání údajů pro placení daně e mailem, obdrží každoročně před splatností první splátky daně jednu e-mailovou zprávu na jím určenou e-mailovou adresu a v příloze zprávy obdrží kompletní informaci s údaji pro placení daně ve formátu PDF. 

Tato informace bude obsahovat obdobné údaje, jaké jsou nyní uvedeny na alonži složenky, tj. informace o výši stanovené daně, výši nedoplatku/přeplatku a údaje pro placení daně včetně QR kódu, umožňujícího platbu daně prostřednictvím internetového bankovnictví nebo mobilních platebních aplikací, uvádí finanční správa na svém webu. 

Služba je určena výhradně pro poplatníky daně, kteří nemají zřízenu službu placení daně prostřednictvím SIPO, a právnické osoby, které nemají zřízenu datovou schránku. 

Podejte žádost do 15. března

Poplatník, který požaduje zasílání údajů pro placení daně e-mailem, musí vyplnit a podat způsobem uvedeným v ustanovení § 71 zákona č. 280/2009 Sb. daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, žádost, ve které jednoznačně určí jednu e-mailovou adresu, na kterou mu budou zasílány údaje pro placení daně. 

Brand24

Žádost ve věci zasílání údajů pro placení daně e-mailem si můžete stáhnout na serveru Podnikatel.cz. Stačí ji vyplnit a odeslat na příslušný finanční úřad. Pokud je poplatník daně u více finančních úřadů, musí podat vyplněnou žádost na každý finanční úřad zvlášť. Poplatníkům, kteří službu využijí, pak již nebude zaslána složenka.

Jak zrušit zasílání údajů pro placení daně emailem?

Údaje pro placení daně budou zasílány poplatníkovi daně automatizovaně jedním e-mailem pravidelně každý rok do doby, než poplatník

  • a) přestane být poplatníkem daně,
  • b) si zřídí službu úhrady daně prostřednictvím SIPO,
  • c) právnická osoba se stane držitelem datové schránky,
  • d) požádá o ukončení zasílání údajů pro placení daně e-mailem,
  • e) přihlášený ke službě zasílání údajů pro placení daně e-mailem zemře.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).